Humanitárius segélyszállítmányt juttat el a marokkói földrengés károsultjainak a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az alapítvány első küldöttsége szeptember 10-én repül Marrákesbe, hogy tartós élelmiszerekkel és tisztálkodási szerekkel tudja támogatni a családokat, valamint a helyi szükségleteket felmérve megtervezik a további segítségnyújtást. A marokkói misszió támogatására adománygyűjtést is hirdet a karitatív szervezet.

 A Marokkói Királyság történelmének legerősebb földrengése pusztított péntek éjszaka. A szeptember 8-i, a Richter-skála szerinti 6,8-as erősségű földrengésnek a híradások szerint már több mint 1000 halálos áldozata van, több százan jelenleg is kórházi ellátásra szorulnak, és emberek ezreinek vált lakhatatlanná, veszélyeztetetté élete.

A Magyar Református Szeretetszolgálat a földrengést követő reggelen felvette a kapcsolatot a mentést irányító helyi és nemzetközi szervezetekkel, hogy hathatós segítséget nyújthasson a bajbajutottak számára. A marokkóiak tájékoztatása szerint jelenleg leginkább humanitárius segítségre, így élelmiszerre, tisztálkodási szerekre, takarókra van a legnagyobb szükségük a helyieknek, akiknek otthonukat egyik pillanatról a másikra elpusztította a rendkívüli erejű földrengés.

Szeptember 10-én indul Marokkóba Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója és Hegedűs Gábor, az MRSZ Kutató-Mentőcsoportjának vezetője, akik a helyszínen több tonna adományt szállítanak a földrengésben leginkább érintett térségekbe. „Elsősorban nem kutyás keresésre vagy eltűnt emberek keresésére szakosodunk most, hanem humanitárius segítséget tervezünk nyújtani a földrengés károsultjainak, akik szükséget szenvednek ezekben a napokban. Az adományokat nem itthonról visszük, hanem Marokkóban béreltünk járműveket, melyekkel alkalmanként egy-egy tonna adományt tudunk célba juttatni.” – részletezte a marokkói segítségnyújtást Juhász Márton. Az adományok célba juttatása mellett felmérik a helyi szükségleteket – az MRSZ Kutató-Mentőcsoportja pedig már készenlétben van, hogy szükség szerint akár hétfőn útra kelhessenek erősítésként, akárcsak tették februárban a Törökországot sújtó földrengés után.

A Magyar Református Szeretetszolgálat országos adománygyűjtést is hirdet, melyen keresztül a marokkói segítségnyújtáshoz lehet hozzájárulni. A 1358-as adományvonal hívása vagy az ADOMANY szó SMS-ben való elküldése 500 forint támogatást jelent, de online az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint banki átutalással az alapítvány 10702019-85008898-51100005-as bankszámlaszámán keresztül is lehet támogatni a marokkói segítségnyújtást. (közlemény: Marokkó) A beérkezett adományokból humanitárius segélycsomagokat állít össze és juttat célba a földrengés károsultjainak a Magyar Református Szeretetszolgálat.