Az MRSZ gyorsreagálású katasztrófa orvoscsoportja 2008-tól folyamatosan végzi munkáját. A csapat kész és képes a világ bármely pontján történő ipari-, természeti, – egészségügyi vagy humanitárius katasztrófa esetén 24-48 órán belül a helyszínre indulni. A csoport teljesen önellátó a missziók során.

A katasztrófa és az érintett lakosság számától, valamint jellegétől függően napi 100-500 sérült ellátására vagyunk képesek. Ez egy 10 napos misszió során akár az 5000 főt is elérheti. Az ellátottak száma szintén függ a beavatkozás gyorsaságától is, mivel kezdetben találkozunk a súlyos, traumás esetekkel. A későbbi missziók során (2-3 hét elteltével), vagy pl. menekülttáborokban járóbeteg ellátást tudunk biztosítani a kiesett, vagy ki sem alakult helyi ellátórendszert támogatva.

A sérültek, betegek ellátásán túl csoportunk kész és képes a helyi egészségügyi személyzet európai szintű oktatására is. Erre 2018-ban Bangladesben sor került. Több csapattagunk Advanced Life Support (ALS), European Trauma Course (ETC) oktatói minősítéssel rendelkezik. Ezen kívül általános fertőzés megelőzés, égési sérülések ellátása, stb. témákban tartottunk képzést.

A határon túli magyarság megmaradásának támogatása céljából időről-időre végez csoportunk szűrővizsgálatokat Kárpátalján mind gyermekek, mind felnőttek részére.

A betegek és sérültek ellátása, valamint az egészségügyi személyzet oktatása a csoport alapfeladata. Ezentúl a csoport egyfajta nemzetközi diplomáciai küldetést is teljesít, hiszen az érintett országok követségei, helyi minisztériumai rendre elismeréssel köszönik meg a magyar önkéntes orvosok munkáját. Az érintett országok sajtója, a nemzetközi sajtó, valamint a hazai média is rendszeresen beszámol nemzetközi tevékenységünkről. Szakmai szinten az ENSZ szakosodott szervei előtt is képviseljük azt, hogy hazánk – méretéhez és lehetőségeihez képest – segíti a nemzetközi szintű beavatkozást igénylő vészhelyzetek kezelésébe.

Az elmúlt évek bevetései:

2008-ban Burma

2009-ben Afganisztán

2010-ben Haiti

2011-ben Japán

2013-ban Fülöp-szigetek

2018-ban Banglades