2014-ben nyitotta meg kapuit a freskófaluként is ismert Bódvalenkén, a Biztos Kezdet Gyerekház, melyet 2015 óta üzemeltet Szeretetszolgálatunk.

Bódvalenke település az Észak-magyarországi régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségek egyikében, az Edelényi Kistérségben található.

A Biztos Kezdet Gyerekház, az a hely, ahol a szolgáltatások a helyi szükséglethez alkalmazkodnak. A szülők társadalmi helyzetére jellemző az alacsony iskolázottság, a munkanélküliség, az egészségügyi és szociális problémák, az előítéletes attitűd. A gyermekek és a családok a hiányos nem megfelelő információáramlás miatt ritkán jutnak hozzá azokhoz a fontos adatokhoz, amelyek a társadalmi helyzetükön, életminőségükön, minőségileg javíthatna.

A 0-3 éves korosztály fejlesztése, felzárkózása jelenleg a településen szervezett formában még nem valósul meg. Mivel nincs bölcsőde és az óvodába is csak a kötelező életkortól járnak a gyerekek, pontosan abban az időszakban maradnak szakmai segítség nélkül, amikor még fejleszthetők, formálhatók lehetnének, amikor a legfogékonyabbak a környező világ ingereire. Mivel szüleik is ebben a nagyon hátrányos környezetben nevelkedtek és ők is nagyon sok információban, tudásban, képességben szenvednek hiányt, nekik is szükségük van arra, hogy a gyermekeikkel együtt történő fejlesztésben részt vegyenek.

Nagy hangsúlyt fektetünk a szülőkkel való beszélgetésre és a gyerekekkel való játékos foglalkozásokra, fejlesztésekre. Számukra külön mozgás-és beszédfejlesztést biztosítunk. A szülők számára rendszeresen szervezünk személyiség- és kompetenciafejlesztést, a gyermekneveléshez, a személyes higiéné biztosításához és a háztartásvezetéshez szükséges ismeretek átadását célzó, valamint egyéb preventív célú programokat.

A gyerekekre irányuló szolgáltatások:

  • Érzelmi és értelmi fejlődés
  • Mozgásfejlesztés
  • Beszédfejlesztés

A bódvalenkei projektirodánkban egy főállású munkatársunk dolgozik, aki a családoknak a szociális ügyeik intézésében nyújt támogatást és közösségfejlesztő tevékenységet folytat, közfoglalkoztatottak bevonásával. Összesen 48 családdal állunk kapcsolatban, melynek többsége nagycsalád, illetve egyedülálló idős ember, ezzel a bódvalenkei lakosság 70%-át érjük el.

(kiemelt kép: abcug.hu)