2014-ben nyitotta meg kapuit a freskófaluként is ismert Bódvalenkén, a Biztos Kezdet Gyerekház, melyet 2015 óta üzemeltet Szeretetszolgálatunk.

Bódvalenke település az Észak-magyarországi régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségek egyikében, az Edelényi Kistérségben található.

A Biztos Kezdet Gyerekház, az a hely, ahol a szolgáltatások a helyi szükséglethez alkalmazkodnak. A szülők társadalmi helyzetére jellemző az alacsony iskolázottság, a munkanélküliség, az egészségügyi és szociális problémák, az előítéletek. A gyermekek és a családok a hiányos nem megfelelő információáramlás miatt ritkán jutnak hozzá azokhoz a fontos adatokhoz, amelyek a társadalmi helyzetükön, életminőségükön, minőségileg javíthatna.

A 0-3 éves korosztály fejlesztése, felzárkózása jelenleg a településen szervezett formában még nem valósul meg. Mivel nincs bölcsőde és az óvodába is csak a kötelező életkortól járnak a gyerekek, pontosan abban az időszakban maradnak szakmai segítség nélkül, amikor még fejleszthetők, formálhatók lehetnének, amikor a legfogékonyabbak a környező világ ingereire. Mivel szüleik is ebben a nagyon hátrányos környezetben nevelkedtek és ők is nagyon sok információban, tudásban, képességben szenvednek hiányt, nekik is szükségük van arra, hogy a gyermekeikkel együtt történő fejlesztésben részt vegyenek.

Nagy hangsúlyt fektetünk a szülőkkel való beszélgetésre és a gyerekekkel való játékos foglalkozásokra, fejlesztésekre. A szülők számára rendszeresen szervezünk személyiség- és kompetenciafejlesztést, a gyermekneveléshez, a személyes higiéné biztosításához és a háztartásvezetéshez szükséges ismeretek átadását célzó, valamint egyéb preventív célú programokat. Havonta tartunk sütő-főző klubokat, kemencés sütést-főzést, születésnapokat, és az ünnepeket rendszeresen megtartjuk. Fontosnak tartjuk a higiéniás ismeretek átadására. A gyermeknap, a mikulás és a karácsonyi rendezvény az éves legfőbb rendezvényeink.

A gyerekekre irányuló szolgáltatások:

  • Érzelmi és értelmi fejlődés
  • Mozgásfejlesztés
  • Beszédfejlesztés

A bódvalenkei projektirodánkban egy főállású munkatársunk dolgozik, aki a családoknak a szociális ügyeik intézésében nyújt támogatást. Rendszeresen szervez adományosztásokat és főző klubot, ahol az asszonyok a helyi népi hagyományos ételeket készítik el, ha az idő engedi kemencében. Rendszeresen sütnek kenyeret, melyből Bódvalenke lakossága részesül. Összesen 48 családdal állunk kapcsolatban, melynek többsége nagycsalád, illetve egyedülálló idős ember, ezzel a bódvalenkei lakosság 70%-át érjük el.

(kiemelt kép: abcug.hu)