Az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda (ÖDE) működése több mint 20 éves múltra tekint vissza a hosszútávú és teljesidős önkéntesek támogatása, küldése és fogadása terén.

A Programiroda szolgálatának célja hosszútávú önkéntes szolgálat lehetőségét felmutatni fiatal felnőtteknek (18-30), akik Istennek és felebarátaiknak szeretnének szolgálni. Hisszük, hogy az önkéntes szolgátban fiatalok egy olyan lelki utazásban vesznek részt, melyben saját magukról, a világról és Istenről tanulhatnak, és amely lelki utazásban Isten életeket formál. Isten kegyelméből az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda ebben a lelki utazásban segít azért, hogy egyének, kultúrák, társadalmak egy igazságosabb és szerethetőbb világban éljenek.

Elérhetőség és jól felkészültség

Az önkéntes programok megvalósulását az ÖDE Programiroda munkatársai segítik (3 fő), akik mindenki számára elérhetőek. A külföldi önkéntes szolgálat idején a résztvevők kérdésekkel fordulhatnak az irodához, ha nehézségük adódik vagy tanácsra van szükségük.
Fogadott önkéntesek támogatására Erasmus+ pályázat támogatását nyertük el, „Kaland a Jó Ügyért” címmel.

Ökumenikus partnerhálózat – EDYN

Európa szinte valamennyi országában partnerséget ápolunk különböző testvéregyházakkal és szervezetekkel. Elsősorban az ökumenikus diakóniai év hálózat keretében küldünk és fogadunk önkénteseket.

Tudásbázis, amit megosztunk

Hatékony és jól használható segítséget nyújtunk az önkénteseknek indulás előtt, közben és önkéntes szolgálatuk befejezése után. Fontos számunka a gyakorlati és lelki segítségnyújtás. Az önkéntesek hazaérkezése után minden önkéntes meghívunk, hogy a volt önkéntes hálózatában – az alumni csoportban is tevékenykedjen.

Pályaorientációs workshop

Önkénteseinket 2018 ősze óta pályaorientációs műhelymunka keretében tanácsoljuk. Különböző szakmák képviselői beszélnek magukról és tesznek bizonyságot arról, hogy ők miért választották saját hivatásukat. A programok során a fiatalok önismerete is elmélyült és tudatosult bennük, hogy milyen képességekkel és kompetenciákkal rendelkeznek.

Minőségi Tanúsítvány

2018 decemberében elnyertük az Európai Szolidaritási Testület tanúsítványát. Csak Minőségi Tanúsítvánnyal rendelkező szerveztek vehetnek részt az Európai Szolidaritási Testület keretei között megvalósuló projektekben. A Tanúsítvány megléte igazolja, hogy a szervezet megfelelő kapacitással rendelkezik önkéntesek fogadása és küldése tekintetében. Minőségi Tanúsítványunk 2020. december 31-ig érvényes.

Kedvet kaptál, hogy csatlakozz?

További információért látogass el az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda weboldalára: http://odeprogramiroda.hu/