Szeretetszolgálatunk 2017-ben hozta létre kárpátaljai koordinációs irodáját. Éves szinten több tízmillió forint értékben nyújtunk segítséget Kárpátalja legszegényebb, magyarok lakta régióiban.

Felismertük, hogy Kárpátalja vonatkozásában még hatékonyabban tudjuk elérni a legszegényebbeket, ha a munkánkban nem csak a Kárpátaljai Református Egyházkerülettel működünk együtt, hanem Kárpátalja nagyobb magyar érdekvédelmi, kulturális szervezeteivel is.

Kárpátaljai támogató szolgálatunk főbb elemei

Oktatási intézmények támogatása

A nagysikerű és rendkívül népszerű Kárpát-medencei óvodaprogram kárpátaljai részéhez óvodai bútorokkal, fejlesztő játékokkal, élelmiszerrel járulunk hozzá. Ezen kívül a Kárpátaljai Református Egyház által fenntartott 4 Líceum (Nagydobrony, Nagybereg, Tivadarfalva, Técső) támogatjuk eszközökkel, bútorokkal, tartós élelmiszerekkel.

Nyári táborozás

Szervezetünk évek óta 150 mélyszegénységben élő gyermek nyári táborozását támogatja 3 egyházmegye területén (Rát, Balazsér, Aklihegy). A nyári táborokban nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek magyarságtudatának és keresztyén hitük elmélyítésére, továbbá készség, képesség, jártasság fejlesztésére.

Iskolatáska és tanszergyűjtés

Nagyon sok kárpátaljai családban nehézséget jelent a gyermekek iskoláztatása. A táska, a tankönyvek, a füzetek és az íróeszközök beszerzése ősszel igencsak megterheli a családi költségvetést, főleg a nagycsaládosoknál. Sokaknak az is nagy segítség, hogy kapnak olyan iskolatáskát, ami másnál feleslegessé vált, de még használható állapotban van. Kárpátalján 2019-ban közel 100 iskolás rászoruló gyermeket ajándékoztunk meg iskolatáskával, és további közel ezer iskolás gyermek számára juttattunk el tanszereket.

Árvák és fogyatékossággal élő gyermekek, fiatal felnőttek támogatása

Az árva gyermekeket nevelő intézményeket (Sámuel Alapítvány, Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon, Elfelejtett Gyermekek Program) folyamatosan támogatjuk mind élelmiszerrel, mind a gyermekek neveléséhez szükséges ruházattal, játékokkal, gyógyászati segédeszközökkel és oktatási eszközökkel.

A fogyatékossággal élő gyermekek számának drasztikus növekedése hatalmas kihívás jelenleg Kárpátalján, hiszen az ottani állami intézményrendszer egyáltalán nincs kiépítve és felkészülve a gyermekek nevelésére és fejlesztésére. Stratégiai partnerünk a területen, a Nefelejcs Fejlesztő Központ Mezőváriban és Haranglábon.

Egészségfejlesztés

Egészségügyi eszközökkel és fogyóeszközökkel folyamatosan támogatjuk a kárpátaljai egészségügyi intézményeket, szociális intézményeket, civil szervezeteket és magánszemélyeket.

Kárpátaljai gazdamentő program

A helyi magyarság vezetőivel kiemelten fontos szempontnak tartjuk azt, hogy a gazdák az elköltözés, a menekülés, a feladás helyett a maradást, a vetést, az előre tekintést válasszák. 2010 óta több tízmillió forint értékben juttattunk el a gazdákhoz kiváló minőségű vetőmagokat és műtrágyát a legnagyobb hazai vetőmag-forgalmazók és az Agrárkamara tagjainak támogatása révén.