Gyakran ismételt kérdések

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány az ország több pontján működtet irodát, jelenlétpontot, adománypontot vagy rendelkezik raktárhelyiséggel. Segítségnyújtásunk egyik alapelve, hogy ott nyújtsunk támogatást, ahol a kihívás keletkezik. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb hozzánk érkező kérdéseket és a ráadott válaszainkat. Ha további kérdésed lenne fordulj kollégáinkhoz bizalommal itt:

Elérhetőségeink

Melyek a rászorultság szempontjai?

Gyermekes családok esetében:

 • egyszülős család (gyermekét egyedül nevelő szülő)
 • sokgyermekes család
 • 3 éven aluli gyermek is van a családban
 • munkanélküli szülő(k)
 • a család nem rendelkezik személygépkocsival
 • a család havi jövedelme nem haladja meg a 20.000 Ft/fő átlagot (bevallás alapján)
 • krónikus beteg vagy fogyatékossággal élő van a családban

Idősek esetében:

 • egyedül él
 • nincs támogató közeg
 • havi jövedelme nem haladja meg a 30.000 Ft-ot (bevallás alapján)

Előnyt élvez (a fenti szempontok kiegészítése):

 • fogyatékossággal él
 • krónikus beteg
 • árvaellátásban részesülő, szülő nélküli fiatal

Hogyan tudom a támogatásukat igénybe venni, ha segítségre van szükségem?

Kérjük, olvasd el figyelmesen a GYIK-ban található kérdéseket és válaszokat. Ezt követően kérjük, töltsd ki kérelmezési űrlapunkat, melyet ide kattintva érsz el:

A kitöltött űrlapot postai úton (ELÉRHETŐSÉGEINK) vagy szkennelve e-mailben az adomany@jobbadni.hu címre küldhetet el számunkra.

Anyagi támogatásra volna szükségem. Milyen módon tudnak pénzbeli támogatást nyújtani?

Főleg tárgyi adományokkal segítjük a hozzánk fordulókat, pénzbeli segítséget csak nagyon kivételes esetben és az Alapítvány Kuratóriumának döntése mentén tudunk nyújtani.

Hogyan történik a beérkezett kérelmek elbírálása, mennyi idő múlva jeleznek vissza számomra?

A hozzánk beérkező kérelmeket folyamatosan dolgozzák fel kollégáink, nagyjából egy hetes átfutási idővel érdemes számolni az online beadott kérelmek esetén. A postai úton eljuttatott segélykérelmek esetén – kézbesítéstől függően – ez az időtartam megnövekedhet. Érdemes ajánlva feladni a postai kérelmeket, így biztosan időben megérkezik számunkra. A kérelmek elbírálása a fent felsorolt szempontok alapján történik.

Ha nem vagyok református vallású, akkor is tudnak nekem segíteni?

Ugyan a Magyar Református Szeretetszolgálat egy keresztény, református hátterű alapítvány, de segítő tevékenységét nemre, fajra, politika, vallási hovatartozásra tekintet nélkül végzi. Alapítványunk a rászorultság elvét veszi elsődlegesen figyelembe.

Használt bútort vagy ruhaneműt szeretnék felajánlani. Tudnak ilyen jellegű adományt fogadni?

Bútort és ruhaneműt is időszakosan gyűjt Szervezetünk. Ha ilyen jellegű felajánlásod lenne először tájékozódj weboldalunkon, hogy folyik-e éppen ilyen gyűjtésünk. Amit fontos tudni raktár és szállítási kapacitásunk is véges, így csak tervezetten tudunk fogadni bútort és ruhaadományt is. Az adományozás során amire érdemes ügyelni:

 • kizárólag jó állapotú, tiszta ruhákat és cipőket tudunk átvenni
 • bútorok esetén is csak megfelelő, használható bútorokat tudunk tovább adományozni
 • mivel a bútorok nagy helyet foglalnak, így sokáig nem tudjuk raktározni őket
 • bútorok esetén nagy segítséget jelent számunkra, ha a szállításról nem nekünk kell gondoskodnunk

Hogyan és milyen adományokat tudok felajánlani?

Aktuális adománygyűjtéseinkről itt a weboldalunkon és a sajtóban tájékoztatjuk a közvéleményt. Pénzadományokat weboldalunkon található bankszámlaszámunkon a cél megjelölésével (közlemény rovatban) és online adományozási felületünkön tehetnek az adakozni vágyók.

Tárgyi adományokat is fogadunk. A tervezett felajánlásról előzetesen az adomany@jobbadni.hu címre írt, fényképpel ellátott e-mailben küldhetsz tájékoztatást és tehetsz fel kérdéseket számunkra. Bútor és ruhanemű esetén fentebb találsz néhány fontos, megszívlelendő tanácsot.

Vállalati adományozóként felajánlásoddal keresd Karsa Patrik kollégánkat a karsa.patrik@jobbadni.hu címen. Köszönjük!

Hogyan csatlakozhatok önkéntesként a Szeretetszolgálathoz, milyen lehetőségek vannak?

Nagy örömmel fogadjuk önkéntesek jelentkezését. Aktuális lehetőségeinkről, önkéntes szolgálatainkról az ÖNKÉNTESSÉG menüpontban tájékozódhatsz. Egy rövid kérdőív kitöltését követően regisztálunk rendszerünkben és érdeklődési körödnek megfelelően értesítést küldünk e-mailben az aktuális önkéntes programokról.