A program neve: EFOP-1.5.1-17-2017-00006  „Végtelen lehetőség –Komplex fejlesztés a Cigándi járásban”

Partnerek: A EFOP-1.5.1-17-2017-00006 kódszámú pályázat részeként működik. A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap Társfinanszírozásával, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül valósul meg.

A program időtartama: 2018. március 1. – 2022. május 29.

A programban érintettek száma: 15 településen, mintegy 800 fő

Szakmai létszám: 8 fő (1 fő szakmai vezető, 7 fő intenzív családgondozó és közösségi koordinátor)

A támogatás keretösszege: 400.000.000 Ft

A Cigándi járás ma Magyarország egyik leghátrányosabb járása. A lakosság 70 %-ban hátrányos helyzetű és a létminimum alatt él. A programjainkkal törekszünk olyan hiánypótló szolgáltatásokat beindítani, amely a járási lakosság életszínvonalat hosszú távon fejleszti, az intézményekkel minél több olyan szolgáltatást bevinni, amellyel az elérést növeljük, a gyerekeket fejlesztjük.

A Végtelen lehetőség modellprogram általános célkitűzése a cigándi járásban tapasztalható leszakadás fékezése, megállítása, a járáson belüli fejlettségbeli különbségek szintetizálása a helyi közösségek fejlesztésével. Továbbá a járásban élő lakosság életesélyeinek, életminőségének javítása, kapacitáshiányos, alulmotivált szolgáltatások fejlesztésével, szükség szerinti pótlásával, a szolgáltatások összekapcsolódásában rejlő lehetőségek kiaknázásával.

A járásban két jelenlét pontot hoztunk létre, Ricsén és Bodroghalmon. A jelenlét pontokon és a járásban lévő 14 településen az alábbi szolgáltatásokat, tevékenységeket valósítjuk meg: baba-mama klub, babaváró foglalkozás, főzőklub, Bokréta program, Meseköz-program, ugráló vár, eszközkölcsönző, barkácsműhely, bábcsoportok foglalkozása, buszszolgáltatás, szakemberek képzése, kommunikációs tréningek, stb…

A projektbe bevontuk a térségben dolgozó szakembereket is, például védőnőt és pedagógusokat is.

Óriás életvezetési társasjáték

A pénzügyi tudatosságot erősítő és a mindennapi döntési helyzeteket szimuláló társasjátékunkkal szintén folyamatosan jelen lenni az általános iskolákban. Az elmúlt évben a következő településeken nyújtottuk a szolgáltatást: Pácin, Nagyrozvágy, Tiszakarád. A programban eddig 101 gyerek vett részt.

Családi krízishelyzet felmérés

Folyamatosan zajlik a családok szolgáltatásba történő bevonása a helyi gyermekjóléti szolgáltatást végző intézménnyel együttműködésben. A munkatársak hetente többször felkeresik a családokat. Ha szükséges még hétvégén is, telefonos elérhetőségük is biztosított. A szakemberekkel folyamatos a kapcsolattartás és információnyújtás, mely területeken tudunk segíteni, támogatást adni a családoknak. A szolgáltatás szemléletének az elfogadása még időt igényel a helyi közösség részéről.