Tegyünk együtt!

“Ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal.”
1 JÁN 3,18

Önkéntes az, aki szabad akaratából, tudatosan, mások javára történő tevékenységet anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül lát el. 

Miért jó önkéntesnek lenni az MRSZ-nél?

 1. Hasznos, másokat segítő szolgálatot láthatsz el több területen is.
 2. Egy olyan közösség tagja lehetsz, ahol önkéntes munkádat megbecsülés övezi.
 3. Akár kiléphetsz a komfortzónádból is, és az új kihívások által meghaladhatod önmagadat.
 4. Új barátokra, kapcsolatokra tehetsz szert.
 5. Az önkéntes munka álláskereséskor jó referencia lehet.

Néhány jó tanács, ha önkéntesnek jelentkeznél:

 • alaposan gondold végig, hogy milyen típusú önkéntes munkát végeznél szívesen!
 • mielőtt döntenél, alaposan tájékozódj weboldalunkon Szeretetszolgálatunkról és tevékenységeinkről!
 • csak olyan önkéntes munkát vállalj, amivel maximálisan tudsz azonosulni!
 • mérlegeld, hogy mennyire tudsz elköteleződni egy-egy ügy, tevékenység mellett!
 • döntsd el, hogy egyénileg vagy csapatban dolgozol szívesebben!
 • gondold át, hogy rendszeresen vagy csak alkalmanként végeznél-e önkéntes munkát!

Milyen jellegű önkéntes tevékenységeket lehet az MRSZ-nél végezni?

 • rendszeres és alkalmi önkéntes lehetőségeink is vannak, melyeket folyamatosan közzéteszünk itt a weboldalon, ezek között vannak fizikai és adminisztratív feladatok is
 • minden korosztályból várjuk az önkéntesek jelentkezését
 • a fizikai és adminisztratív segítség mellett örömmel vesszük, ha szaktudásoddal segítesz
 • egyik legismertebb programunk a Szeretethíd, melyet rendszerint májusban szervezünk meg, melyről bővebben a Szeretethíd menüpontban olvashatsz
 • külföldi önkéntes lehetőségeinkért az ÖDE menüpontra látogass el

Hol értesülhetsz aktuális önkéntes programjainkról?

Weboldalunkon az Események menüpont alatt minden aktuális önkéntes lehetőséget közzéteszünk. Emellett, ha feliratkoztál hírlevelünkre, akkor ott is küldünk értesítést számodra.

Az iskolai közösségi szolgálatról 

2016 óta az érettségi vizsga bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra „közösségi szolgálat” elvégzésének igazolása.

Ha szívesen vennél részt olyan közösségi projektben, amiben gyerekeknek, rászorulóknak segíthetsz a barátaiddal, miközben teljesíted a kötelező közösségi szolgálatodat is, akkor jó helyen jársz!

A közösségi szolgálat során nemcsak megoldhatsz egy problémát, hanem észrevétlenül tanulhatsz az együttműködésről, a konfliktuskezelésről, az empátiáról, a kreatív gondolkodásról, a projekttervezésről, a döntéshozásról és a felelősségvállalásról is.

Ezeket az újonnan megszerzett kompetenciákat és a későbbi munkakeresés során hasznos készségeket összegyűjtheted és igazolhatod a kompetencia portfólió segítségével.

A közösségi szolgálatról bővebben itt olvashatsz: http://kozossegi.ofi.hu/

Kérdésed van? Írj nekünk!

Önkéntesség, közösségi szolgálat: onkentes@jobbadni.hu
Szeretethíd: szeretethid@jobbadni.hu
Önkéntes szolgálat külföldön: ode@reformatus.hu

148

Munkatárssal működik Szeretetszolgálatunk

555

Önkéntes segíti munkánk a mindennapokban

2019-ben

61 önkéntest küldtünk és 21 önkéntest fogadunk az ÖDE keretében

15.000

önkéntes vett részt Szeretethíd programunkon 2019-ben

Szeretnél te is közénk tartozni és segíteni másokon?

Főbb tevékenységeink

Szociális segítségnyújtás

Közhasznú alaptevékenységünk egyik legfontosabb alappillére a rászoruló családok, idősek és elesett emberek segítése. Alapítványunk adománygyűjtéseket, szociális akciókat szervez, adománygyűjtőpontokat működtet, hogy a beérkező adományokból gyors segítséget nyújthasson a mindennapokban. Emellett számos, az öngondoskodást, fejlődést segítő szociális programot működtetünk.

Egészségmegőrzés, egészségügyi rehabilitáció

Az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység keretein belül Alapítványunk a magyarországi, kárpátaljai és erdélyi kritikus állapotban lévő betegek magyarországi gyógyíttatására gyűjt anyagi támogatást.

Segítség katasztrófa idején

Alapítványunk fontosnak tartja, hogy katasztrófák idején is segítséget nyújtson az elesetteknek idehaza és határainkon túl. Idehaza elsősorban szociális segítséget nyújtunk a katasztrófák bekövetkezte után, de igény esetén vállalunk katasztrófaválaszadási és mentési feladatokat is. Orvoscsoportunk idehaza és külföldön egyaránt bevethető.

Gyermek -és ifjúságvédelem

Kiemelten fontosnak tartjuk a család és a gyermekek védelmét. Alapítványunk működtet és támogatást nyújt olyan gyermekházak részére, ahol megtanítják a fiatal édesanyákat a gyermeknevelés és gondozás legalapvetőbb elemeire. 

Edukáció, tehetséggondozás

Fontos területnek tartjuk az oktatás-neveléstkészségfejlesztést. Támogatjuk a tehetséges, de szerény anyagi körülmények között élő diákok tanulmányait, ennek érdekében adományokat gyűjtünk, készségfejlesztő, pályaorientációs foglalkozásokat tartunk, ösztöndíj lehetőséget biztosítunk számukra. 

Rehabilitációs foglalkoztatás

Alapítványunk 2017 októberében indította el rehabilitációs foglalkoztatási programjátjelenleg öt akkreditált helyszínen folyik ilyen jellegű munka. Célunk, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak olyan termelőmunkát biztosítsunk, amely hozzájárul Alapítványunk segítő tevékenységéhez, a foglalkoztatottaknak pedig lehetőséget kínál arra, hogy itt megszerzett tapasztalataikat felhasználhassák a nyílt munkaerőpiacra való visszatéréshez.

Közfoglalkoztatás

A Magyar Református Szeretetszolgálat jelenleg a legnagyobb karitatív közfoglalkoztató szervezet. Közfoglalkoztatási programunkat 2013 óta a Belügyminisztériummal stratégiai partnerségben végezzük. A közfoglalkoztatási programunk keretében nagy számban történt sikeres nyílt munkaerő-piaci tranzitálás mellett folyamatosan arra törekszünk, hogy minél szélesebb kör számára tegyük elérhetővé a munkabérből származó jövedelemből történő öngondoskodás lehetőségét.