A program neve: EFOP-1.3.8-17-2017-00031 „Önkéntesség és fejlődés a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványnál”

Partnerek: A EFOP-1.3.8-17-2017-00031 kódszámú pályázat részeként működik. A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap Társfinanszírozásával, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül valósul meg.

A program időtartama: 2017. november 1. – 2020. október 31.

A programban érintettek száma: három helyszínen (Debrecen, Ózd, Vásárosnamény), 56 önkéntes

Szakmai létszám: 8 fő

A támogatás keretösszege: 80.961.266 Ft

A támogatás mértéke: 100%

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2017-ben egy új, féléves önkéntes programot indított. A projekt a 18 év feletti, de 22. életévüket még be nem töltött fiatalok számára adott lehetőséget önkéntességre havi 80 órában.

A projekt keretében a két és fél év során 45 önkéntest fogadtunk fél évre három helyszínen, akik a Szeretetszolgálat és partnerintézményei napi tevékenységeibe és együttműködő partnerintézmények mindennapjaiba kapcsolódtak be. A pályázati pénzből álltuk jogosítványuk megszerzését, nyelvi kurzus elvégzését és további képzéseket kínáltunk számukra.

A jelentkező önkéntesek részt vettek egy ötnapos felkészítő képzésen, ezt követően kezdődött a féléves projektidőszak, mely során az önkéntesek a Szeretetszolgálat különféle tevékenységeibe és más intézmények mindennapjaiba kapcsolódhattak be.

Néhány példa arra, hogy milyen tevékenységeket végeztek a programban résztvevő önkéntesek:

  • gyerekfoglalkozásokon, nyári táborokban való segédkezés
  • adománygyűjtés és -válogatás, -osztás
  • Szeretetszolgálat munkájához kapcsolódó adminisztratív feladatok
  • programjainkon jelenlét, érdeklődők tájékoztatása
  • szociális intézményekben (idősotthon, gyermekotthon) tematikus foglalkozásokon való segédkezés, lakókkal beszélgetés, programszervezés
  • egészségügyi intézményekben látogatás, meseolvasás gyerekeknek kórházban, játék a gyerekekkel

A Felhívás 2020. április 16-án megjelent módosítása lehetőséget adott a járványügyi helyzetben újabb önkéntesek toborzására és foglalkoztatására a koronavírus-fertőzés elleni védekezés és a társadalmi, valamint gazdasági változások negatív következményeinek enyhítése érdekében.

Az újabb toborzás során 11 fő Covid-19, az új koronavírus-fertőzés elleni küzdelemben a megelőzés és a károk csökkentése érdekében tevékenykedő önkéntest vontunk be a projektbe 2020. május 31-ig. Az új önkéntesek területi eloszlása: 6 fő Debrecenben, 3 fő Ózdon, 2 fő Vásárosnaményban.

Figyelem, erre a programra a jelentkezés már lezárult!