A Magyar Református Szeretetszolgálat május utolsó hétvégéjén tartotta Kárpát-medence-szerte a Szeretethíd néven ismertté vált református önkéntes napokat, melynek keretében munkatársaink és alapítványunk önkéntesei több kiemelt projekthez is csatlakozhattak. Ezek egyike volt a Debreceni Egyetem Klinika Központ Kenézy Gyula Campusában egy közösségi kert létrehozása a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán, melyet támogatóink és segítőink körében adtunk át ünnepélyesen 2024. június 10-én a Klinika vezetőségének.

Klinikai vezetők, ápoló munkatársak, pszichiátriai gondozottak, lelkipásztorok, munkatársak, önkéntesek és egy terápiás kutya – népes közönség gyűlt össze a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának megújult belső udvarán. Néhány héttel korábban ez az udvar csak egy üresen álló és árválkodó tér volt, az önkéntesek munkájának köszönhetően azonban mostanra virágokkal, növényekkel és az ellátottak alkotásaival díszített, padokkal felszerelt, kellemes hangulatú közösségi tér vált belőle. Fontos szerepet tölt be ez a megújult kert az itt gondozottak életében, hiszen akik napjaikat a klinika falai között töltik rövidebb-hosszabb ideig, pihenőidejükben nem az ürességgel, hanem a harmóniával és a természet csodáival szembesülhetnek.

A közösségi kert ünnepi átadásán dr. Frecska Ede Ottó klinikaigazgató hálás szívvel köszönte a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársainak és önkénteseinek szolgálatát. Köszöntőjében kiemelte, hogy a kertnek szimbolikus jelentése van, hiszen a kert rendezettséget, harmóniát jelent – ezek nélkül ugyanis csupán udvarról és gyomnövényekről beszélünk. Ez a rend pedig hozzájárul a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán ápolt betegek testi és mentális jóllétéhez és gyógyulásához, ami a legfontosabb célja a klinika dolgozóinak. A klinikaigazgató köszöntőjében a kert metaforáján keresztül a mindennapi életünkben használható jó gyakorlatra is felhívta a résztvevők figyelmét:

„Minden este, lefekvés előtt hozzunk létre az elménkben egy kertet. Azokat a gondolatokat, érzéseket, amelyek megmérgezik az elménket, gyomláljuk ki belőle, és ültessünk bele olyan emlékeket, élményeket és érzéseket, amelyek a belső harmóniát szolgálják. Gondozzuk gondosan ezt a belső kertünket, hogy nyugodtabb, boldog életünk lehessen!” – tanácsolta dr. Frecska Ede Ottó.

A Magyar Református Szeretetszolgálat képviseletében Iván Barna Zsolt lelkipásztor, alapítványunk szociális mentora az Édenkertről szóló igeverssel jellemezte a közösségi kert jelentőségét: „Ültetett az Úristen egy kertet Édenben, keleten, és ott helyezte el az embert, akit formált.” (1Móz 2,8) Köszöntő szavaiban elmondta: a kert nem csupán növények együttélése, hanem érezhetjük és átélhetjük, hogy a kertnek van egy szimbolikája: a Biblia ezen keresztül mutatja meg Isten szeretetét számunkra, amikor a Paradicsomban adott otthont az első emberpárnak.

Tóth Barbara Ramóna önkéntes programkoordinátor megköszönte a támogatók felajánlását a közösségi kert létrehozásához, melyhez mindenki az első felkérésre örömmel csatlakozott. A Pszichiátriai Klinika közösségi kertjét – melyet a klinikai dolgozók elmondása szerint „Szeretetkertnek” fognak nevezni a Szeretethíd program után – Gál Judit kórházlelkész a 34. zsoltár Igeversével áldotta meg: „Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.” (Zsolt 34,19)

 

A Magyar Református Szeretetszolgálat nevében hálásan köszönjük támogatóink hozzájárulását a közösségi kert létrehozásához:

  • Kreinekker Imre (Ragyogás-IM Kft.) növényekkel,
  • a Bagaméri Református Egyházközség a magaságyások faanyagával,
  • az Oázis Kft. növényekkel, kaspókkal, virágfölddel,
  • a Bellon Faiskola öt facsemetével,
  • a DebrecenKavics Kft. 3 köbméter termőfölddel,
  • az AKSD Kft. 1 köbméter komposzttal,
  • a 94-Nagy Pékség Kft. az önkéntesek számára péksüteményekkel,
  • a Debrecen-Nagytemplomi Református Gyülekezet az önkéntesek ebédjével,
  • a Friesland Campina Zrt. a segítők számára Túró Rudi felajánlással,
  • a hiányzó eszközök beszerzéséhez pedig Debrecen Megyei Jogú Városa anyagi támogatással járult hozzá.

A kert pedig nem jöhetett volna létre önkénteseink nélkül: köszönjük Lakatos Roland, Orosz Dániel, Kiss Irén, Szücs László , Szücs Roland, Nagy Istvánné Margó néni, Boros Vivien, Horváth Leila, Horváth Miklós, Alekszi Rebeka Fruzsina és Kovács Gabriella szolgálatát!