Önbizalom, önbecsülés, erősségek felkutatása – Coachok segítik a Nyilas Misi ösztöndíjasokat

Miben tud segíteni egy coach? Milyen kérdések kerülnek előtérbe egy beszélgetés során? Milyen változást tapasztalnak, akik igénybe veszik a coachingot? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Draskóczi Katalinnal, az ICF Magyar Tagozatának Jószolgálati igazgatójával, akik már harmadik éve segítik a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram tehetséges diákjait.

Talán még napjainkban sem egyértelmű mindenki számára, hogy mit is takar pontosan a „coaching” kifejezés. Miben és milyen eszközökkel tud segíteni egy coach a hozzá fordulók számára?

A coaching egy kreatív, gondolatébresztő dialógus, amelyben a coach és az ügyfél egyenrangú félként vesznek részt. A beszélgetés fókusza elsősorban a jelenben és a jövőn van. Abban tud segíteni az ügyfélnek, hogy letisztuljanak a céljai, vagy ha konkrét céllal érkezik a beszélgetésbe, akkor lendületet és inspirációt kapjon a céljainak eléréséhez, a kihívásai leküzdéséhez. Sokszor az aktív jelenlét, az empátia, az értő figyelem és a feltett kérdések jelentik az eszközt, tehát maga a coach eszköz is abban, hogy az ügyfél megtalálja a saját megoldását, és haladni is tudjon a céljai felé.

Jellemzően kik veszik igénybe a coaching szolgáltatást?

Korábban a coaching a sport világában és a vállalati felsővezetői szinten volt a legismertebb. Mára azt mondhatjuk, hogy egyre szélesebb körben ismerik és szeretik ezt a módszert. Nem csak egy kiemelt réteg számára nyújt hatékony támogatást, hanem az üzleti szféra mellett egyre elérhetőbb szélesebb társadalmi csoportok és különböző céllal működő szervezetek számára is. A for profit cégektől kezdve a közfeladatokat ellátó szervezeteken át a nonprofit formációkig bárhol megtalálható, ahol a fejlődés a cél. Ami az ideális életkort illeti, bármelyikben lehetnek kihívások, amiken coaching keretében is lehet dolgozni. Ha egy konkrét témán keresztül megnézzük, hogy például a szakmai kihívásokkal milyen életkori skálán találkozhat egy ügyfél, akkor kirajzolódik, hogy egészen fiatal kortól a késői évekig szélesedik a skála: a tehetség és erősségek kutatása, azok kibontakoztatása, pályaorientáció, pályaválasztás és továbbtanulás, karrierválasztás, fejlődési utak meghatározása, karrierváltás, vagy a nyugdíjba vonulás mind-mind olyan mérföldkő, ahol döntések, választások és olykor dilemmák sorát élheti át egy ügyfél, amíg a számára legmegfelelőbb megoldást megtalálja.

Mikor és hogyan jött létre az együttműködés az ICF Magyar Tagozata és a Magyar Református Szeretetszolgálat között?

Két évvel ezelőtt volt az első közös projektünk, amely a Startup Campus közreműködésével valósult meg, ahol a Nyilas Misis diákokkal dolgoztak a coachok. A kapcsolat egy személyes élményből született: az egyik Jószolgálati Programunkon, a Civil Rapid Randin, amit a MagNet Bankkal közösen szervezünk értékteremtő nonprofit szervezetek, alapítványok és egyesületek számára, részt vett a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány képviselője is, és saját élményként megtapasztalhatta a coaching erejét.

Draskóczi Katalin, az ICF Jószolgálati Igazgatója

A Nyilas Misi Ösztöndíjprogram hosszú évek óta segíti a valamilyen művészeti ágban vagy tudományterületen sikeres, ám szociálisan hátrányos helyzetű fiatalokat. A szorgalom és a diákot segítő oktatók mellett miért lehet szükség coachingra? Mi többet tud egy coach hozzáadni a fiatalok tehetségének kibontakoztatásához?

Ezt a választ talán úgy könnyebb kezdeni, hogy mit nem csinál a coach: nem ad konkrét tanácsokat, nem végez szakmai tudásátadást, mint egy mentor vagy a diákokat segítő oktatók. Nem is tudja a diák helyett elvégezni a feladatot, helyettesíteni a szorgalmát. Nem a múltbeli traumákon vagy elakadásokon dolgozik együtt a diákkal, mint egy pszichológus. Akkor mégis miben tud támogatni egy diákot a tehetség kibontakoztatásában? Arra ösztönöz, hogy bátrabb, magabiztosabb, önállóbb legyen a fiatal, új nézőpontokat vegyen figyelembe, hatékonyan használja a meglévő erőforrásait, vagy olyan kincseket fedezzen fel magában, amikről még nem is tud, hogy felismerje, mi lesz a következő lépés a céljai felé, és hogyan lépje meg azt. Hozzásegíti ahhoz, hogy a saját erejét használva oldja meg a kihívásait.

Idáig hány diákkal kerültek kapcsolatba, és mik az eddigi tapasztalatok a Nyilas Misisek coachingolását illetően?

Közel 30 diákkal indult el coaching folyamat eddig, az idei év volt a legsikeresebb 25 folyamattal. A coachok speciális felkészítést és folyamatos szakmai támogatást kaptak a gyerekekkel való munkához kifejezetten a gyerek coaching területén tapasztalt és a szakmában elismert szakemberektől. Néhány gondolat a résztvevőktől arról, hogy milyen témákon dolgoztak a coachingban és mi volt erről az élményük:

A pályaválasztás témájával vettem igénybe a szervezetet a legjobb élményem a legelső beszélgetés volt, sokat segített a pályaválasztásban, illetve ítélőkészségemben és nem mellesleg a határozottságomban.

Nagy kérdőjel volt számomra, hogy később (a nagybetűs életben) hogy fogom eltartani magam, hogyan és hol fogok élni, és hasonló kérdések. Rájöttem arra, hogy egy csomó dolgot meg tudok válaszolni magammal kapcsolatban, ezáltal az önismeretem is kibővült.

A coaching folyamatban a helyes időbeosztással, önbizalom növeléssel és a stressz leküzdésével kapcsolatban voltak kérdéseim. Azért ajánlanám másoknak, mert egy kívülálló személlyel lehet barátságosan, kötetlenül beszélgetni sokféle témáról, és ez nagy segítség a szakmai és személyi fejlődéshez is.

Ezek a gondolatok összhangban vannak a visszajelző kérdőívben beérkezett válaszokkal: leginkább az önbecsülés, önbizalom, erősségek, pozitív tulajdonságok felkutatása és a tanulási, iskolai nehézségek megoldásában éltek meg pozitív változást a gyerekek a coaching folyamat által.

Szeretettel várunk minden fiatalt a 2024-es évben is a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram keretében, akik nyitottak arra, hogy mélyítsék az önismeretüket, és támogatást kapjanak egy coachtól abban, hogy hogyan tudják a tehetségüket minél hatékonyabban kibontakoztatni!

Ha szeretne többet megtudni az ICF Jószolgálati programjáról, IDE KATTINTVA látogasson el honlapjukra!