A bölcsesség kezdete – A Kálvin Kiadó könyvajánlója

Lovas András református lelkipásztor Példabeszédek könyvéről szóló igehirdetései a gazdagréti református gyülekezetben hangzottak el. A kötetben ezeknek az igehirdetéseknek a szerkesztett kiadását olvashatjuk. A szerző arra törekszik, hogy a mai olvasó számára is kibontakozzon a helyes élet, a jó döntéshozatal titka gondolkodásunk és jellemünk alakításában, a különböző élethelyzetekben – a bibliai bölcsesség: az ószövetségi kijelentés és Jézus Krisztus evangéliuma fényében.

A bibliai értelemben vett bölcsesség gyakorlati életbölcsesség. Az a készség, amivel jó döntéseket tudsz hozni a mindennapok összetett, bonyolult világában. Lehet doktori címed, miközben rossz döntésekkel elszúrod a családod, a kapcsolataid. Lehetsz fantasztikus és megbecsült szakember, és közben kontrollálhatatlan beszéded miatt tele vagy konfliktussal és ellenséggel. Lehet, hogy briliáns, éles eszű és másokat a lábukról levevő kommunikátor vagy, mégis tragikus döntéseket hozol a pénzügyekben vagy a párkapcsolatban. A Példabeszédek könyve a bölcsesség alatt minderről tanít: gazdagság és szegénység, munka és lustaság, család, barátok, beszéd, harag, vezetés, viszály, evés – mind-mind a témája. Lehet, hogy nem vagy különösebben okos – és mégis bölcs vagy. Nincs kimagasló képzettséged, mégis alapvetően jól és bölcsen irányítod az életed. Egyszerű ember vagy, nem dicsekedhetsz látványos sikerekkel, mégis sokan szeretnek melletted lenni és veled beszélgetni. Nem fogalmazzák meg így, de mégis azért van ez így, mert bölcs ember vagy.

Rendben, fogadjuk el, hogy a Példabeszédek könyve (és a Biblia) elénk ad egy bizonyos életbölcsességet. De miért válasszuk azt? Miért bölcs tisztelni a szülőt, és nem gyalázni? Miért jobb ragaszkodni saját párunkhoz, mint az idegen asszony vagy férfi után menni? Miért az a bölcs, aki megelégedik a kevesebbel, ha békesség van, és nem az, aki keményen hajt a többért, akár sok viszály árán is? Miért éri meg tisztességesen vezetni egy üzletet, ha ügyeskedéssel sokkal többre juthatunk? Nem csak azon múlik a dolog, hogy legyen az embernek valamilyen erkölcsi rendszere, amit mindenki maga választhat meg, de senki sem gondolhatja, hogy az övé (jelen esetben a bibliai bölcsesség) jobb, érvényesebb, mint a másiké? Nem pusztán ízlés és preferencia kérdése mindez?

A válasz a bibliai bölcsesség mélyebb dimenziónak megismerésében rejlik. A bölcsesség nem más, mint harmónia azzal, ahogyan a dolgok vannak. Ezt olvassuk: „Az Úr bölcsességgel vetette meg a föld alapjait, értelemmel erősítette meg az eget. Az ő tudása által váltak ketté a mélységes vizek, és harmatoznak a magas fellegek. Fiam, ne téveszd ezt szem elől, és megfontolt légy” (3,19–21). A bölcs az, aki azon törvényszerűségek szerint él, amelyeket a Teremtő a világba „beépített”. (Részlet a kötetből)

 

Lovas András: A bölcsesség kezdete

Méret: A/5

Oldalszám: 232 oldal

Megjelenés éve: 2021

A kötet megrendelhető a Kálvin Kiadó oldaláról.