A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) második, 11 fős küldöttsége február 9-én este utazott ki a földrengés sújtotta területre. Az MRSZ Kutató Mentő Alakulata után most mentőtisztek- és ápolók, katonai mentősök és tűzoltók egy romkutató kutyával és speciális felszerelésekkel (sisakokkal, hőkamerákkal) érkeznek február 10-én a helyszínre, hogy minél inkább tudják segíteni az életmentést.

„Aki egyetlen egy emberéletet is megment, az egy egész világot tud megmenteni” – emelte ki a sajtótájékoztatón Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese, a határon túli segítségnyújtásért felelős lelkipásztor. „A mai nap folyamán tizenegy olyan fővel bővül a küldöttségünk, akik szakmailag magas színvonalon tudják segíteni a török katasztrófavédelmi közösséget. A humán erőforrás mellett pedig a segítség más formáját is megmutatta a szeretetszolgálat: tizenötmillió forint értékben négy tonnányi adomány érkezett meg a mai nap folyamán” – zárta szavait.

Trencsényi Péter, a delegáció misszióvezetője kiemelte, hogy a rom- és területkutatásra kiképzett kutyával, a mentőtisztekkel, mentőápolókkal és tűzoltóspecialistákkal erősítik a kint lévő csapatok munkáját, és a már kimentett sérültek ellátásába is be tudnak kapcsolódni.

„Több erőfelszerelést és speciális technikai eszközt viszünk ki, amelyek mind a gyermekek, mind a felnőttek megtalálásában, mentésében és ápolásában segítséget nyújthatnak” – mondta.

A 7,8-as erősségű földrengés Törökország déli és középső részét, valamint Szíria észak-nyugati területeit rázta meg, ezeken a területeken az utórengésekkel és az újabb földrengéssel együtt mindezidáig 11 000 ember halt meg. Az egyik legnagyobb kihívást a romok alá szorult áldozatok jelentik, akik felkutatásában vesz részt az egyik legnagyobb hazai karitatív szervezet.

A mentést tovább nehezíti a fagypont körüli időjárás, így kiemelten fontos, hogy minél előbb megtaláljanak mindenkit, akiket a romok maguk alá temettek.

Az elmúlt 80 év legnagyobb természeti katasztrófájának elnevezett tragédia áldozatainak nem csak a helyszínen segít a Szeretetszolgálat. Adománygyűjtésükkel a szíriai áldozatokat segítik testvéregyházaikon keresztül, akik átmeneti szállásokat és ellátást biztosít azoknak, akik mindenüket elvesztettek a katasztrófában.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportjának szolgálatához bárki hozzájárulhat támogatásával. A karitatív szervezet országos adománygyűjtést hirdetett, a befolyt összegből a további humanitárius segélyszállítmányok biztosítása válik lehetővé a nincstelenné és otthontalanná vált túlélők számára. Az adománygyűjtéshez bárki csatlakozhat online az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, átutalással a Magyar Református Szeretetszolgálat CIB banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 számlaszámán keresztül (közlemény: “Adomány- Földrengés”), valamint a 1358-as adományvonal hívásával 500 forinttal lehet támogatni az MRSZ Kutató-Mentőcsoportjának szolgálatát.