Heti útravaló- 47. hét

„Nekünk pedig a mennyben van polgárjogunk, ahonnan az Úr Jézus Krisztust is várjuk üdvözítőül.” Fil 3,20

Mekkora kincs valahová tartozni! Amkor elmondhatja az ember, hogy ennek a bizonyos közösségnek a tagja vagyok, ebben a közösségben odafigyelnek rám, törődnek velem, itt vigyáznak rám. Milyen jó, amikor az ember rálel erre a közösségre, vagy éppen ez a közösség lel rá az emberre. Azonban van egy harmadik opció is. Amikor az a valaki szólítja meg az embert, aki a saját vérén szerzett belépőt egy igen különleges közösségbe. Pál ezt így írja le levelében: „Nekünk pedig a mennyben van polgárjogunk.”

Régen, aki római polgárjoggal rendelkezett, számos előnyt tudhatott a magáénak. Volt szavazati joga, minden magántulajdona állami védelem alatt volt és nem utolsósorban joga volt házasságot kötni. Mindemellett persze voltak kötelezettségei is, mint például háború esetén katonai szolgálat teljesítése. Mindent összevetve a római polgárjoggal rendelkező emberek igen nagy szabadságnak örvendtek. Sőt maga Pál is rendelkezett római polgárjoggal, így volt arra lehetőség, hogy fogságba vételének idején ne a zsidó vezetők előtt, hanem a császár előtt lehessen tisztes tárgyalása.

Pál ez alkalommal valami igazán különleges polgárjogról beszél. Ez nem hasonlítható egyik emberi polgárjoghoz sem. Mert ezt nem földi hatalom ruházza az emberre. Ezt a polgárjogot maga Jézus Krisztus szerezte nekünk, aki hatalmas árat fizetett érte. Ő ezt ingyen adja. Kérdés, hogy az ember elfogadja-e ezt az ajándékot. Leírhatatlan kincs ez, mert ez a polgárjog az örök életre szól, az örök üdvösségre, ahol nincs kárhozat nincs halál és nincs szenvedés, csupán béke és szeretet.

De ennek a polgárjognak már itt a földön is vannak érezhető, kézzelfogható előnyei. Mert az ember szíve megtapasztalhatja azt a békét, amit Jézus Krisztus kínál. Érezheti a szívében a szeretet gyarapodását. Megszületik az emberben a bizalom a reménység, mert az Atya kezébe tudja helyezni az életét.

Ennek a mennyei polgárjognak érezhetjük áldásait már itt a földön. Hiszen az ember üdvössége már itt a földön elkezdődhet, ha töretlen bizalommal rá tudjuk bízni az életünket arra a Krisztusra, aki életét áldozta értünk!