Heti útravaló- 46. hét

Mert ha meg is feszíttetett erőtlenségből, él az Isten hatalmából, és ha mi erőtlenek vagyunk is őbenne, élni fogunk vele együtt az Isten hatalmából közöttetek. 2Kor 13,4

Krisztus kereszthalálakor sokan megbotránkoztak benne, sokan gúnyolták és kinevették őt. Érthetetlen volt, hogy aki hihetetlen csodákat tett, aki gyógyított, halálból hozott vissza embereket, hogyan engedheti, hogy az emberek kényük-kedvük szerint bánjanak vele? Hogyan engedheti a sok ütést, szitkot, megaláztatást? Emberi oldalról nézve valóban erőtlennek tűnt és azt hiszem nem lett volna ember, aki az Ő helyében mindezt hagyta volna, hogy ha ekkora hatalom van a kezében. De Jézus erejét, hatalmát nem lehet emberi mércével mérni, ugyanis az Ő ereje Isten hatalmából van. Az Ő hatalmából tett csodákat és az Ő hatalmából támadt fel a holtak közül harmadnapra. Az Ő erejéből él. Ezért ha emberi erőtlenségből feszítették keresztfára, de Isten hatalmából támadt fel és lett mindannyiunk megváltója.

Az emberi erőtlenséget sokan megtapasztalhatjuk, míg e világban élünk. Testi-lelki fáradság, fájdalom, szorongás, félelem. Ezeket az apostol és a gyülekezet is megtapasztalta egykor. De tudták jól, sőt meg is tapasztalták a saját életükön, hogy ahogyan Krisztus az Atyától merítette az erőt, úgy mi magunk is tőle kaphatunk erőt az élet számos területén.

Manapság pedig különösképpen is szükségünk van arra, hogy erőt merítsünk valahonnan a hétköznapi terhek hordozásához. Nem lehetetlen vállalkozás ez! Hiszen Isten hatalmából az Ő Fia nem csak üdvösséget szerzett az embernek, hanem erőforrássá is vált, a lelkileg kimerült, elgyengül, megfáradt emberek számára. Ő megnyugvást ígért mindazoknak, akik Hozzá fordulnak. Új erőt adhat ahhoz, hogy ne félelemmel nézzünk szembe a holnappal. Sőt, annyira megerősíthet bennünket, hogy egymást is képesek legyünk vigasztalni, bátorítani. Hogy bizalommal és ne félelemmel tekintsünk egymásra. Ne viszolyogva, hanem segítőkészséggel forduljunk egymás felé. Ezt a csodát képes Krisztus megadni, ezt az erőt képes az ember szívébe elültetni.

Egyedül a gyengeségen, félelmen, halálon úrrá lévő Krisztus az, aki felszabadíthat bennünket egy olyan életre, ahol a tőle jövő Lélek és erő gazdagságában mi magunk is erősíthetjük és támogathatjuk egymást. Mindezt egyedül Isten kegyelméből!