Országos adományozási szemléletformáló kampányt indít a Magyarországi Református Szeretetszolgálat Alapítvány és a Magyarországi Református Egyház Még jobb adni elnevezéssel.
A Magyar Református Szeretetszolgálat a Magyarországi Református Egyházzal együttműködve egy országos szemléletformáló kampányt indított Még jobb adni címmel. A cél egyrészt, hogy minél többen érezzék az adományozás fontosságát, másrészt, hogy segítsék a támogatottakat abban, hogy a szegénységet, mint állapotot ne örökítsék tovább, hanem az önálló életvezetést megtanulva, megerősödve ki tudjanak lépni belőle. További cél, hogy olyan adományozási rendszer épüljön ki, ahol a támogató szervezet tudja, hogy a támogatottnak pontosan mire van szüksége.
Országosan és nemzetközi szinten is megfigyelhető az a tendencia, mely szerint az emberek szívesebben adományoznak, ha tudják, hogy mire van szükség, és hosszú távon is segítséget tud nyújtani az adományuk. Azáltal, hogy személyes kapcsolatok alakulnak ki a támogatást nyújtók és a támogatottak között, egyre többen ismerik meg a rászorulók helyzetét, amely hozzájárul ahhoz, hogy a társadalom szolidárisabbá váljon.
Mire figyeljünk?
Olyan ételeket adjunk, amiket:
- mi is szívesen megennénk,
- amit nap, mint nap fogyasztunk.
A minőség mellett ügyeljünk arra, hogy:
- tartós, nem romlandó
- megfelelő csomagolású (bontatlan, nem sérült, konzerv, üveg, zacskós)
ennivalókat jutassunk el a rászorulóknak.
NE adományozzunk:
- hamarosan lejáró szavatosságú termékeket,
- rossz minőségű, silány alapanyagokból készített ennivalót,
- kerüljük a kevés tojásból készített száraztésztát,
- kerüljük a magas cukortartalmú, sok adalékanyagot, tartósítószert, ízfokozót tartalmazó ételeket.
Mit adjunk?
Húsok, halak:
csomagolt száraz szalámi; hús és halkonzerv
Zöldség, gyümölcs, hüvelyes:
szárított vagy konzerv gyümölcsök; paradicsomszósz; almaszósz; zöldség konzerv
Tejtermékek:
tartós tej, tejszín, tejpor
Alapvető élelmiszerek:
étolaj, ecet; liszt, búzadara, zsemlemorzsa, száraztészta; rizs, quinoa, bulgur, kuszkusz
Ízesítők:
szárított fűszerek; leveskocka; cukor, édesítőszer, méz, só; citromlé; mustár, majonéz, ketchup
Italok:
tea, kávé, szörp, kakaópor
Finomságok:
keksz, müzli szelet, magos szelet, reggeliző pehely, zabpehely; mogyoróvaj, lekvár; szaloncukor, csokoládé; babapiskóta, édes és sós keksz
Glutén és laktózmentes termékek
Bébiétel
A Még jobb adni! projektről további információk 2019. második felében lesznek elérhetőek a www.megjobbadni.hu oldalon!
A Még jobb adni projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, az EFOP-1.3.7-17 programszámot viselő, „A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével”címmel.