A szembetegségek gyógyítása terén alkalmazott legújabb módszerekről, többek között az őssejt- és génterápiáról, valamint a bionikus technológiai alkalmazásáról is beszélt előadásában a szembetegségek gyógyításában több mint 3 és fél évtizedes tapasztalattal rendelkező Dr. Mark Hardacre, aki a Szemek megnyitása elnevezésű rendezvény vendége volt csütörtökön.

Az amerikai szemészprofesszor, a terület szaktekintélye a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Bartimeus Kulturális Közhasznú Egyesület és a Református Vakmisszió meghívására érkezett Budapestre.

Nógrádiné Kovács Alexandra, a Református Vakmisszió szolgálatvezető lelkipásztora beszédében azt hangoztatta: mindannyiunkban megvan a vágy, hogy tisztán lássuk a teremtett világot. Túrmezei Erzsébet költő sorait idézve úgy fogalmazott, hogy minden embernek szüksége van „Tiszta szemre, úgy nézni és úgy látni, Ahogyan Isten látja a világot. Benne már az új teremtést csodálni, Mit igéjével elrejtetten alkot.”

Nógrádiné Kovács Alexandra, a Református Vakmisszió szolgálatvezető lelkipásztora

 

– Hiszem azt, hogy ez a mai alkalom nem csak arról szól, hogy meghallgatjuk a vakság elleni küzdelem legfrissebb eredményit, hanem arról is, hogy lelkünket eddzük, erősítsük a megpróbáltatások idejére. A szolgálatvezető lelkipásztor hozzátette, a mai és az ehhez hasonló alkalmak egymás meghallgatásáról, erősítéséről és bátorításáról is szólnak.

– Arról is szól ez az alkalom, hogy hallunk egy olyan Isten-emberről, aki képes arra, hogy békességet hozzon a szívünkbe még akkor is, amikor viharok dúlnak és nem találjuk a kiutat. Ez az Isten-ember pedig Jézus Krisztus, a gyógyító, a szabadító, a vigasztaló, a békességet hozó.

Ismertette a Vakmisszió programját, illetve beszámolt arról, hogy lehetőség lesz nagybetűs bibliai könyvek igénylésére.

Dr. Mark Hardacre beutazta Közép-Amerikát, Európát, Afrikát és Ázsiát, ahol betegeket vizsgált, gyógyított, tanított, bátorította a látássérült embereket. Amellett, hogy kutatja és gyógyítja a szembetegségeket, Denverben gyülekezeti lelkipásztor is.

Dr. Mark Hardacre professzor (b) és a tolmácsa Hosszú János (j)

A rendezvény vendégeit Dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke, valamint Miklós Tibor, a Bartimeus Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke köszöntötte.

Dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke

Nagy Sándor többek között azt emelte ki beszédében, hogy a látássérültek életében nagyon fontos minden olyan ismeret összegyűjtése, amivel javíthatják látásukat, megelőzhetik annak romlását, vagy elérhetik a gyógyulásukat.

Az előadást követően a Beto Archuleta és a Landing Place együttes vibráló és magával ragadó modern keresztény zenéjével szórakoztatta a résztvevőket. A műsor vendégeként Horváthné Dunaveczki Leóna szociológus, blogszerző, énekes, illetve Durgonics Tamás, a vakmisszió munkatársának bizonyságtételét is meghallgathatták a résztvevők, illetve kérdéseket intéztek a professzorhoz.