Gyakran Ismételt Kérdések

1. Mi a pályázat célja?

Cél pénzügyi segítség nyújtása a magyar és határon túli magyar nyelvű oktatásban résztvevő, magyar nemzetiségű, kiemelkedően tehetséges 5-12. évfolyamon (alapfokú iskolában vagy középiskolában) tanuló, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók számára a 2016/17-es tanévben.

2. Milyen országból nyújthatok be pályázatot?

Pályázatot Magyarország, Ukrajna, Románia, Szlovákia, Szerbia területéről várunk.

3. Miért csak a megadott időszakban nyújthatom be a pályázatom?

Pályázatot benyújtani CSAK 2016. szeptember 12. – október 12. 24.00 – ig lehet. Határidőn túl beérkezett pályázatot, érdemi bírálat nélkül elutasítjuk.

4. Határidő után benyújtott pályázatokkal mi történik?

Határidő után benyújtott pályázatot, nem áll módunkban elfogadni.

5. Milyen oktatási intézményekből lehet jelentkezni?

Magyar és határon túli magyar nyelvű oktatásban résztvevő, magyar nemzetiségű diákok adhatnak be pályázatot.

6. Hány éves korig pályázhatok?

Pályázatot azok a diákok adhatnak be, akik a 2016/2017-es tanévben az 5. osztálytól a 12. évfolyamba járó korosztályba tartoznak.

7. Milyen tehetség területekről pályázhatok?

 • művészeti ág(zene-, képző-, táncművészet;)
 • sport(egyéni, csapat)
 • természettudomány, bölcsésztudomány(magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, történelem, matematika, fizika, kémia, informatika)

8. Milyen dokumentumokat kell még csatolnom, hogy a pályázatom érvényes legyen?

  • szülői nyilatkozat: a 14. életévét be nem töltött kiskorú személy esetén (dokumentum a honlapról letölthető)
  • videó, kép, dokumentum arról a tevékenységről, amiben a pályázó tehetséges
  • sport, matematika, fizika, kémia, informatika pályázat esetén, a kötelező melléklet versenyt igazoló dokumentum (max: 3 db, 2 évnél nem régebbi) és ajánlás attól a személytől, aki a pályázót kiemelkedő tehetségnek tartja

9. Mindenképpen csatolnom kell a videót, képet vagy dokumentumot, arról, amiben tehetséges vagyok?

Igen, mindenképpen csatolnod kell egy videót, képet vagy dokumentumot (fogalmazás, novella, blog…stb.) arról, amiben tehetséges vagy és már eredményeket értél el.

Amennyiben nem lett csatolva a pályázathoz, a beadott kategóriához tartozó kép, videó vagy dokumentum, úgy a pályázatot hiányosnak tekintjük.

Amennyiben pl.: nagyon jól énekelsz és ezzel már több versenyt is nyertél, úgy az oklevelet is érdemes csatolni valamint a hanganyagot is csatolnod kell, így több esélyed van arra, hogy az ösztöndíjasok között legyél.

10. Milyen felületen tudom feltölteni a videót, képet, hanganyagot?

Egy általad ismert videó-, hang- illetve kép megosztásra alkalmas oldalra (https://www.youtube.com/ , https://picasa.google.com/) tudod feltölteni, elküldeni (belinkelni) kívánt anyagot, amelyet a bizottság fog értékelni. A belinkelt anyagot csak az MRSZ munkatársai illetve a bizottsági tagok fogják látni.

11. Hogyan tudom igazolni szociális helyzetem?

A Nyilas Misi elektronikus pályázati felületen kell kitölteni a – A pályázó szociális helyzetét befolyásoló tényezők címszó alatt a pályázóra és vele egy háztartásban élőkre vonatkozó részeket.

12. Hivatalos dokumentumokkal is igazolnom kell – a pályázó szociális helyzetét befolyásoló tényezők címszó alatt kérdezett adatokat?

Nem kell igazolni hivatalos okiratokkal a bevallott adatokat, mert a pályázó büntetőjogi felelőssége tudatában a Nyilas Misi Ösztöndíj Program rendszerében kijelenti és rögzíti, hogy a pályázati űrlapon és mellékleteiben az általa feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek.

13. Honnan tudhatom, hogy a betegségem tartós betegségnek minősül-e?

Az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. mellékletében tudsz utánanézni, hogy melyek azok a betegségek, melyeket a pályázat értékelése során figyelembe tudunk venni:http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300005.ESC

14. A pályázat szempontjából ki számít fogyatékos vagy megváltozott munkaképességű személynek a velem egy háztartásban élők közül?

Fogyatékos személy: az a személy, aki tartósan vagy véglegesen olyan érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással – illetve ezek bármilyen halmozódásával – él, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt korlátozza vagy gátolja. (1998. évi XXVI. törvény a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról).
Megváltozott munkaképességű személynek számít a pályázat keretében, az a nagykórú személy, aki egészségi állapota, betegsége okán teljesen mértékben, részlegesen (bizonyos feladatok ellátása vagy részképességek vonatkozásában) vagy időszakosan munkaképtelenné vált.

15. Elküldhetem postán az igazolást vagy ajánlást?

Nem, kizárólag szkennelt dokumentumként tudod feltölteni az igazolást, ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a pályázatod érvényes legyen.

16. Hiányosan adtam be a pályázatom, ilyenkor egyből elutasításra kerül?

Amennyiben hiányosan adtad be a pályázatot az MRSZ hiánypótlásra fog felszólítani, e-mailen keresztül. A hiánypótlásra felhívó e-mail üzenettől számítva 7 napod van arra, hogy az abban foglalt hiányosságot egy válasz e-mail üzenetben elküld az osztondij@jobbadni.hu címre. Amennyiben 7 napon túl nem reagálsz a hiánypótlási felhívásra a pályázatod, hiányos pályázatként kezeljük és elutasításra kerül.

17. Kik fogják értékelni a pályázatom?

Pályázatodat egy szakmai bizottság fogja értékelni és kiválasztani 100 nyertes pályázatot.

 A szakmai bíráló bizottság tagjai:

Szájer Péter (TFSE Úszó Szakosztály Utánpótlás Vezető Edző);

Pintér Piroska (zenetanárnő);

Soós Lilla (zenetanárnő);

Herczeg Hajnalka és Hajdara Tamás (2014-es Fölszálott a páva döntősei, néptánc kategória);

Horkay György (ny. igazgató Kecskeméti Ref. Gimn.);

Szabó Éva (kémia, biológia szakos tanár);

Busa Attila ( informatika tanár);

Nemcsicsné Molnár Gyöngyi (Magyar szakos tanár);

Tamáskó Tünde (angol tanár);

dr. Kovats Antal (történelem és német szakos tanár).

 

Fővédnökök az idei (2016/2017) tanévbe:

 • Szalóki Ági – Artisjus-díjas és többszörös Fonogram díjas magyar énekesnő
 • Lackfi János- József Attila díjas költő, író, műfordító
 • Gergely István- kétszeres magyar olimpiai bajnok vízilabdázó
 • Rátai Dániel- feltaláló, informatikus

18. Mikor várható döntés és értesítés a pályázatok elbírálásáról?

A döntés 2016.10.31-ig a bizottság hozza meg. A döntésről minden nyertes pályázót 15. napon belül e-mailen értesítünk. A támogatói szerződést a Szeretetszolgálat postai úton  küldi meg a nyertes pályázónak, melyet 30 napon belül    aláírt formában a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány címére (1146   Budapest, Hungária krt. 200.) kérünk visszaküldeni.

19. Mennyi ösztöndíjat kapok, ha megnyerem a pályázatot?

Amennyiben megnyerted az ösztöndíjat 5000.- Ft/ hónap vagy 16 EUR/hónap támogatást kapsz 10 hónapon keresztül, összesen 50.000 Ft-ot vagy 160 Eurot, melyet kétszer fogunk a megadott bankszámlaszámra elutalni, valamint Kárpátalja, Délvidék és Erdély területén kapcsolattartónk keresztül is kérheted az ösztöndíj kifizetését.

Egyszer 25.000.- Ft-ot/ 80 Eurot az első félév végig, majd a tanév végéig szintén 25.000.- Ft-ot/ 80 Eurot.

20. Kérhetem egy összegben az ösztöndíj összegét?

Nem, erre ebben a 2016/2017-os tanévben nincsen mód.

21. Mi a teendő, ha elfelejtettem a jelszavam?

Elfelejtett jelszó esetén kattints a bejelentkezésnél a „Elfelejtetted a jelszavad?” linkre és kövesd az utasításokat.

22. Mi a teendő, ha nem tudok belépni a pályázati rendszerbe, annak ellenére helyes e-mail címet és jelszót adtam meg?

Ilyen esetekben kérjük, küldjön e-mailt az osztondij@jobbadni.hu címre, jelezve a problémát és feltüntetve nevét, és a pályázati rendszerbe regisztrált e-mail címét.

23. Ha a rendszer hibaüzenetet ír ki a belinkelt videó, hang vagy kép tárhelyére mutató URL (webcím) kapcsán, akkor mi a teendő?

Akkor nem helyes URL-t illesztettél be, kérlek a beillesztett linknél http://, vagy https:// formátumot használj. Példa: https://www.youtube.com/user/mrszhungary