Koronavírus: Így segítünk

Beszámoló a Magyar Református Szeretetszolgálat veszélyhelyzeti tevékenységéről a március 18. és május 4. közötti időszakra vonatkozóan. 

Mielőtt Magyarország Kormánya a koronavírus terjedésének megakadályozására országos veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány hozzákezdett a helyzettel járó feladatok tervezéséhez, stratégiánk kidolgozásához, hogy ebben a helyzetben hathatós és valódi szükségeket kielégítő segítséget tudjunk nyújtani a nehéz helyzetbe kerülő családok, gyülekezetek, valamint a támogatásra szoruló intézmények körében.

2020. március 18-án hirdettük meg „Összefogás az újrakezdésért” címmel országos adománygyűjtésünket, melynek célja egy krízisalap létrehozása volt azon családok számára, akik a járványveszély miatt kialakult gazdasági helyzet áldozatai lettek. A gyűjtés jelenlegi állása 9.420.890 forint[1], melyből 7.145.890 forint számlaszámra történő átutalással, 2.275.000 forint pedig online bankkártyás fizetéssel érkezett Alapítványunkhoz.[2]

A Szeretetszolgálat szociális fejlesztési és adománykoordinációs ágazata a járványhelyzet okozta kihívások hosszabb távú következményeire is készülve szakemberekből álló munkacsoportokat alakított az alábbi területeken:

  • pénzbeli krízistámogatás (adománykártya program),
  • önkéntes mentorálás (online digitális pedagógiai program[3]),
  • krízisönkéntesség a lakosság és az intézmények szolgálatában,
  • krízisadományozás a tömeges adománykérelmek kezelésére,
  • vidékfejlesztés (közösségi termelési program),
  • valamint lakásügynökség létrehozása az Együtt a lakhatásért program keretében.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta országszerte 1700 nehéz sorsú családhoz, valamint 120 intézményhez tudtuk eljuttatni tárgyi adományainkat, köztük tartós élelmiszercsomagokat, Béres Cseppeket, egyéb tárgyi (ruha, bútor) adományokat. A kiosztott adománycsomagok becsült értéke 16.107.910 forint. Emellett Szeretetszolgálatunk a REDIE által vásárolt, 25 millió forint értékű védőeszközöket (szájmaszkok, gumikesztyűk, fertőtlenítőszerek) 2020. május 4-én eljuttatta a Tiszántúli Református Egyházkerület diakóniai intézményeibe. A határon túli testvéreinket is támogatjuk lehetőségeink szerint, így az erdélyi testvéreket 1500 darab maszkkal, Kárpátalját pedig egymillió forintos támogatással tudtuk segíteni.

Májusban induló pilot programunk keretében 120 nehéz körülmények között élő család számára érintésmentes technológiával működő, előre feltöltött bankkártyát adományoz Szeretetszolgálatunk 3 hónapra, melyekre egyesével havonta 10.000 forintot töltünk fel. A családok ezt akár élelmiszer vásárlására, gyógyszerek kiváltására vagy mérőórák feltöltésére is használhatják. Fontos kiemelni, hogy a kártyákon kívül mentori segítségben is részesülnek a családok, hogy megfontoltan tudják tervezni kiadásaikat. A kártyák előállításának költségével együtt ez a program 4.320.000 forint értékű támogatást jelent.

Sarkadi és harsányi Mentő Mackó üzemeinkben átálltunk a textil szájmaszkok varrására, mely megmozduláshoz több intézmény és magánszemély is csatlakozott. Mostanáig összesen 3.965 maszkot sikerült elkészítenünk[4], melynek több mint felét már átadtuk az Országos Mentőszolgálat, a Harsányi Önkormányzat és szociális intézmények számára. Ezek mosható, vasalható, többször felhasználható maszkok, ezért hosszabb távon is védelmet nyújthatnak a járvány lassításának érdekében. Ezzel párhuzamosan segítőink további 18.900 sebész maszkot is eljuttattak 25 állami, egyházi és civil fenntartású szociális intézménybe, melyek összértéke 3.580.000 forint.

A járvány gócpontjában, a fővárosban 2020. április 24-e óta a Keleti és a Nyugati pályaudvaron, április 27-e óta pedig a BKK több forgalmas tömegközlekedési csomópontjában (Kálvin tér, Oktogon, Keleti pályaudvaron) osztanak egyszer használatos sebészi szájmaszkot Szeretetszolgálatunk önkéntesei.[5] Miután országosan is kötelezővé vált az orr és a száj eltakarása, ezt a kezdeményezésünket kibővítettük, és 2020. május 5-től Budapesten kívül Debrecenben, Szegeden és Nyíregyházán is osztunk maszkokat az utazók számára, védve őket a fertőzésveszélytől. Az akció első hetében 10.500 darab maszk került kiosztásra a tömegközlekedők számára, melyek becsült értéke 1.879.500 forint.

Egyik legújabb segítő kezdeményezésként 10.000 darab arcvédő pajzs gyártását vállalta fel a Magyar Református Szeretetszolgálat, mely a frontvonalban dolgozók számára nagyobb védelmet nyújt. Ezekből az arcvédő pajzsokból a Bethesda Gyermekkórháznak, a Diakóniai Irodának, a nagy karitatív szervezeteknek, valamint a Johannita Segítő Szolgálatnak nyújtottunk segítséget. A Johannita Segítő Szolgálatot ezen kívül 350.000 forint értékű tankolókártyával is támogattuk, hiszen mentőautójuk is része a vírustesztet végző járművek flottájának.

Önkénteseink rendszeresen segítséget nyújtanak az Országos Mentőszolgálat raktárában, ahol a mentősök számára felajánlott adományok válogatása és szortírozása tartozik elsődleges feladatink közé, hogy minden dolgozó a lehető leghamarabb megkapja a felajánlott adományt. Április utolsó heteiben mintegy 50 tonna adomány leltározását végeztük.

Az adományokon, segítségnyújtó megmozdulásokon kívül nagy hangsúlyt fektetünk a lelkigondozásra is. Áprilistól kezdve blogunkon heti rendszerességgel lelkipásztoraink Igei gondolatait tesszük közzé „Heti útravaló” címen[6], a közösségi média felületeinken pedig biztató, bátorító videóüzenetekkel segítjük követőinket. Elindult lelkigondozói telefonszámunk is, melyen keresztül Molnár Norbert, Szeretetszolgálatunk lelkipásztora folytat egyéni lelkigondozást.

Munkatársaink és önkénteseink elhivatottan, gyakran erejükön felül végzik a rájuk bízott feladatokat, hogy a járvány miatt krízishelyzetbe kerülteken segíteni tudjunk, valamint a védekezést is támogassuk lehetőségeink szerint. Ebben a szolgálatban útmutatást adnak számunkra a Szentírás szavai:

„Kérünk titeket, testvéreink, intsétek a tétlenkedőket, biztassátok a bátortalanokat, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez!”(1Thessz 5,14)

Kérjük a Testvéreket, hordozzák imádságban Szeretetszolgálatunk munkáját!

 

Továbbra is várjuk az adományokat krízisalapunkba.

Felajánlásaikat a CIB 10702019-85008898-51100005 bankszámlaszámunkra küldhetik. A közleményben kérjük, tüntessék fel: „Összefogás az újrakezdésért”.

Online adományozásra pedig itt van lehetőség:

Hálásan köszönjük!

[1] 2020. május 4-i adat.

[2] További részletek: https://jobbadni.hu/hirek/krizisalapot-hoztunk-letre-a-jarvany-miatt-anyagi-gondokkal-kuszkodoknek/

[3] További részletek: https://jobbadni.hu/hirek/digitalis-kapaszkodo-a-tanulashoz/

[4] 2020. április 29-i adat.

[5] További részletek: https://jobbadni.hu/hirek/szajmaszkok-a-tomegkozlekedok-szamara/

[6] Elérhetőség: https://jobbadni.hu/blog/