A koronavírus járvány terjedésének lassítása érdekében szájmaszkokat oszt a Magyar Református Szeretetszolgálat a fővárosban április 24-től. A sebészi maszkokat a vasúti pályaudvarokon és forgalmas megállóhelyeken osztják a szervezetünk önkéntesei. Az első napokban ötezer maszkot adunk át a tömegközlekedők számára, a későbbi hetekben tovább folytatjuk az akciót.

Ahogyan a koronavírus hazai terjedését mutató statisztikai adatokból kiderül, jelenleg a járvány gócpontjának Budapest számít, ahol már 1173 igazolt fertőzöttet tartanak számon. Magas rizikójú helyszínnek számítanak a tömegközlekedési eszközök, hiszen a járművökön sok ember tartózkodik együtt, zárt légtérben. A járvány lassításának érdekében a legnagyobb segítséget az jelenti, ha védjük magunkat és másokat is a fertőzésveszélytől.

Az utasok védelme érdekében a Magyar Református Szeretetszolgálat önkéntesei 2020. április 24-től egyszer használatos sebészi szájmaszkokat, valamint az alapítvány önkéntesei és megváltozott munkaképességű munkavállalói által varrt, többször használatos textil maszkokat osztanak. A Keleti és Nyugati Pályaudvaron április 24-től kezdve hétköznapokon 9 és 17 óra között azok az utasok kapnak védőmaszkot, akik induló vonatokra szállnak fel, ezzel is megakadályozva a vírus továbbterjedését a vidéki helyszínekre. A Budapesti Közlekedési Központ forgalmas csomópontjain – a Kálvin téren, a Keleti pályaudvar előtt és az Oktogonon – pedig április 27-től biztosít a szervezet maszkokat hétköznapokon a reggeli és délutáni csúcsidőben (7-9 óra, valamint 15-17 óra között), ezzel is eleget téve a Fővárosi Önkormányzat felhívásának, miszerint a tömegközlekedési eszközök kizárólag maszkkal vagy sállal eltakart arccal használhatóak.

Az első osztási napokon ötezer darab maszkot oszt ki díjmentesen az utazók számára a Szeretetszolgálat, majd a jövő hét folyamán további húszezer darab maszk érkezik az alapítványhoz, melyből a szociális intézmények ellátása mellett legalább ötezer darabot juttatnak a tömegközlekedéssel utazók számára is. Amennyiben sikeresnek bizonyul a kezdeményezés és sikerül támogatókat állítani az ügy mellé, úgy a jövőben is folytatni kívánja a szervezet a maszkok osztását a járványveszély végéig.

A Magyar Református Szeretetszolgálat március végén kezdett textil maszkok varrásába Mentő Mackó üzemeiben, valamint a felhíváshoz önkéntesek is csatlakoztak. Az elmúlt időszakban már közel 2500 darab többször használható, mosható maszk készült el, melyből az Országos Mentőszolgálat, a Harsányi Önkormányzat és szociális intézmények számára már 1800 darab maszkot adott át az alapítvány.

Amennyiben Ön is szeretné támogatni a Magyar Református Szeretetszolgálatot a koronavírus járvány terjedésének lassításáért végzett munkájában, adományát az „Összefogásért az újrakezdésért” krízisalapba ajánlhatja fel online az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, vagy banki átutalással a 10702019-85008898-51100005 (CIB Bank) bankszámlaszámra. Közlemény rovatban kérjük feltüntetni: Összefogás az újrakezdésért.

Fotók: Neményi Márton