A koronavírus járvány terjedésének lassítása érdekében a Magyar Református Szeretetszolgálat mától nemcsak a fővárosban, hanem Debrecenben, Szegeden és Nyíregyházán is szájmaszkokat oszt a tömegközlekedők számára.

A Magyar Kormány döntése értelmében május 4-től más korlátozások vonatkoznak a budapesti lakosokra, mint az ország többi pontján élőkre. Míg a fővárosban továbbra is fennáll a kijárási korlátozás, addig vidéken enyhítések léptek életbe: megnyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, az állatkertek, strandok és üzletek pedig a szokott nyitva tartási időben állhatnak a lakosság rendelkezésére. Mindezzel párhuzamosan kötelezővé tették a szájmaszk viselését a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben.

A járvány fékezésének, valamint a szabályok betartásának érdekében a Magyar Református Szeretetszolgálat a főváros után több vidéki nagyvárosban is elkezdte az ingyenes szájmaszkok osztását a tömegközlekedők számára. Május 5-től kezdve Debrecenben 2500 darab, Szegeden és Nyíregyházán pedig 1500-1500 darab maszkot osztanak ki az alapítvány önkéntesei és munkatársai a lakosság számára. A maszkok között egyszer használatos sebészi maszkok, valamint többször használható textil maszkok is megtalálhatóak. Lehetőség szerint a Szeretetszolgálat a jövőben újabb maszkokat vásárolna, hogy még több embernek segíthessen.

A fővárosban is elkezdte segítő akcióját a szervezet, ahol április 24-től kezdve a Keleti és Nyugati pályaudvarokon, valamint tömegközlekedési csomópontokban is osztottak maszkot az önkéntesek az utazók számára. Terv szerint Budapesten is folytatja májusban a Szeretetszolgálat a maszkok osztását.

A Magyar Református Szeretetszolgálat március végén kezdett textil maszkok varrásába Mentő Mackó üzemeiben, valamint a felhíváshoz önkéntesek is csatlakoztak. Az elmúlt időszakban már közel 4000 darab többször használható, mosható maszk készült el, melyből az Országos Mentőszolgálat, a Harsányi Önkormányzat és szociális intézmények számára már 1800 darab maszkot adott át az alapítvány, most pedig az utazóközönség számára is biztosít belőlük a szervezet.

Amennyiben Ön is szeretné támogatni a Magyar Református Szeretetszolgálatot a koronavírus járvány terjedésének lassításáért végzett munkájában, adományát az „Összefogásért az újrakezdésért” krízisalapba ajánlhatja fel online az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, vagy banki átutalással a 10702019-85008898-51100005 (CIB Bank) bankszámlaszámra. Közlemény rovatban kérjük feltüntetni: Összefogás az újrakezdésért.