A fenntartható családi kert – Interjú Szerepi Annával

Júliusban a fenntartható kertművelés lehetőségére szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Református Szeretetszolgálat, miután munkánk során nap mint nap látjuk, hogy sok családnak már az alapvető élelmiszerek beszerzése is gondot okoz. Alapítványunk célja, hogy a kertművelésben segítő programjaink által első körben több mint száz család tapasztalhassa meg, milyen önmaguk számára megtermelni a szükséges zöldségeket. De mi kell ahhoz, hogy valaki belekezdjen a kertművelésbe? Milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a családoknak a siker érdekében? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Szerepi Annával, a Magyar Református Szeretetszolgálat szociális projektvezetőjével.

 

Pontosan mit értünk fenntartható családi kertművelés alatt?

A könnyen fenntartható kertművelés alapja, hogy a lehető legkevésbé avatkozunk bele a föld szerkezetébe és az öntözési folyamatokba. Megpróbálunk olyan körülményeket teremteni a növények számára, hogy azok túléljék a globális felmelegedés okozta magasabb átlaghőmérsékletet és a hektikusan változó csapadékmennyiséget is. A talaj folyamatos takarása biztosítja a föld folyamatos nedvességét, ezzel meggátolva a növények kiszáradását. Számos talajtakarási technikát tanítunk ügyfeleinknek, mint például a mulcsolás, a levágott és megszárított fűvel vagy a ledarált faaprítékkal történő takarás, a tőtávolságok csökkentése vagy a speciális talajtakaró növények ültetése. A fenntartható kertművelés során a kert nincsen folyamatosan felszántva, nincsen kiszedve az összes gyomnövény, ehelyett a gyökerek és az egyéb földben élő mikroorganizmusok segítségével minden szerves anyag beépül, ezzel segítve a talaj fellazulását. Mindezek mellett a különböző zöldségek héjának komposztálása is jótékony hatással van a termőföldre.

Hogyan tud bárki belekezdeni a saját kertjének megteremtésébe, művelésébe?

A saját fenntartható kertünk megteremtésének első lépése, hogy az illető rendelkezzen egy adott művelhető földterülettel. Száz-kétszáz négyzetméternyi föld már elég ahhoz, hogy egy kisebb család elő tudja állítani a nekik elegendő zöldségmennyiséget. Ezen kívül szükség van vetőmagokra, viszont ha valaki előre tervez, az előző évi termés magjait is elteheti a következő évre. Bizonyos szerszámokra is szükség van, mint a fűnyíró, a metszőolló, a kasza, de ezek nem igényelnek évről évre történő anyagi ráfordítást. Egy három- vagy négyfős család esetében nagyjából 10-15 ezer forint ráfordítást jelent az év eleji szezonkezdet. Ezzel szemben körülbelül 100 ezer forintnyi zöldséget is meg lehet termeszteni az év során, ha felkészültek vagyunk.

Milyen rövid- és hosszú távú előnyei vannak, ha valaki a saját kertjét tartja fent?

A rövid távú előny mindenképpen az, hogy kifejezetten gyorsan meglátszik a befektetett munka gyümölcse: kevesebb ráfordítás és több hozam várható. A kertművelés támogatja és fejleszti a háztartások megélhetését, hozzájárul az életminőségük javulásához és növeli a bevont kedvezményezettek önálló egzisztenciateremtési esélyeit. Hosszú távú hatása, hogy a bevont családok önellátó képességének, valamint önfenntartó képességének kialakítását és fejlesztését célozza. A kiskert művelésére irányuló folyamatos tevékenység komoly munkatapasztalatot eredményez és egyben felelősséget is ró a család tagjaira. A szabadidő hasznos eltöltésén túl a család jövedelemszerző funkciója is erősödik. Emellett kiemelném a kertben végzett munka terápiás hatását is. Együtt mozogni a természettel, aktív részesének lenni a körforgásnak, ezek mind pozitív hatással vannak a mentális egészségünkre. Ezen belül a szenvedélybetegséggel vagy demenciával küzdő emberek állapotának, hangulatának javulására különösen jótékony hatással van.

Meglátásod szerint mi a legnagyobb kihívás egy fenntartható családi kert művelésében?

A szegény családoknál sokszor már a kezdő vetőmagcsomag beszerzése is nehézséget jelent. Igyekszünk a programokat úgy kialakítani, hogy a csatlakozók megkapják a vetőmagokat, illetve néhány szerszámot is, ha nincsen sajátjuk. A fenntarthatóság témakörével kapcsolatos információk hiánya szintén kihívást jelent, illetve a kert művelése napi szintű időbeli ráfordítást igényel, amely egy utazás vagy betegség szempontjából sokszor megnehezíti ügyfélkörünk dolgát, azon belül is leginkább az idősebb korosztályét. Emellett a fenntartható kert nem feltétlenül azonos a társadalom által elfogadott kikapált, gazmentes, gondozott kerttel, hiszen itt a fű is hosszabbra van hagyva, sok a növénymaradék a tápanyagtartalom és a takarás miatt, és emiatt sokszor megszólják azt, aki ezzel a módszerrel műveli a kertjét.

Az MRSZ milyen formában tud segíteni azoknak, akik maguknak szeretnék megtermelni az élelmet?

A Felzárkózó Települések programunk keretein belül jelentkező ügyfeleinknek vetőmagcsomagot biztosítunk, a Fenntartható családi kert program keretében az érdeklődők számára egy háromórás online képzést, illetve a „3 órás kert” című könyvet is biztosítjuk, ahol elsajátíthatják a fenntartható kertművelés alapjait. Ezen kívül egy havi látogatással egybekötött mentorálási folyamat által személyes segítséget kapnak kertjük művelésében.

A 2018 és 2023 között zajlott Végtelelen Lehetőség programunk Kiskert Programjának, illetve az ezt követő Fenntartható Családi Kert Programjának keretein belül több mint száz család vált a kertművelés részesévé, szintén kezdő vetőmagcsomaggal, ismertető képzéssel és mentorprogrammal gazdagodva.

Milyen személyes tapasztalataid, motivációid, ambícióid vannak a témával kapcsolatban?

Hozzám mindig is közel állt a kertészkedés és a saját zöldségeim megtermelése. Eleinte azért, mert nem olyan helyen nőttem fel, ahol lehetőségem lett volna rá, és nagyon vágytam arra, hogy legyen egy kertem. Mióta pedig lehetőségem van rá, azért lelem örömömet benne, mert minden egyéb elfoglaltságom mellett a mai napig az kapcsol ki a legjobban, amikor művelhetjük a családi kertet, amellyel egyébként a jövőre tekintve szeretnék is egyre többet foglalkozni.