Egy éve, február 24-én kezdődött az orosz-ukrán háború, amely milliók életét változtatta meg. A Magyar Református Szeretetszolgálat ehhez a dátumhoz kapcsolódva több programot is szervezett, hogy ismét ráirányítsa a figyelmet a folyamatos segítségnyújtás fontosságára. Február 26-án, vasárnap 10 órakor a Budapest-Hold Utcai Református Egyházközség templomában úrvacsorás Istentiszteleten imádkoztak a békéért.

Az alkalom kezdetén Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke köszöntötte a gyülekezetet.

„Ezen az istentiszteleten azért imádkozunk, hogy az a háború, ami egy évvel ezelőtt elkezdődött, véget érjen. Úgy érjen véget, hogy békesség legyen, s ne csak egyszerűen békesség, fegyvernyugvás, hanem igazságos békesség. Hitünk szerint békesség akkor lesz, ha az a békesség a mi életünkből, szívünkből indul. Akkor lesz békesség, ha megértjük a békesség Istenének üzenetét, aki nem akarja a háborút, aki békességet akar Isten és ember, ember és embertársak között: mi ezért a békességért imádkozunk” – mondta.

Az éneket és imát követően Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke hirdette Isten igéjét az Ez 15, 1-8. alapján.

„Sok olyan élethelyzet van, amikor az ember nem beszél Istennel, s nem kérdez tőle semmit” – emelte ki. Zán Fábián Sándor prédikációjában arról beszélt, hogy az ember általában nem szokott reflektálni az alapvető dolgokra, és azokért hálát adni. „Az ember nem szokta megkérdezni, miért egészséges, miért van ennivalója, miért tud nyugodtan aludni. Ezeket a dolgokat nem szokta megköszönni, mert természetesnek veszi. Amikor megváltoznak a dolgok: elkezdünk kérdezni, kérdőre vonni” – mondta. Zán Fábián Sándor kitért a kárpátaljai magyar közösség élethelyzetére:

„azt kérdezzük keserű és elcsukló hangon: miért? Miért kell ezt elszenvednünk? Miért kell sokaknak eljönni, és családoknak szétszakadni?” – tette fel a kérdéseket.  „Milyen jó lenne, ha értenénk a szóból, megértenénk azt, amit Isten üzen nekünk, s nem lenne szükség ilyen körülményekre” – tette hozzá.

„Ez az élethelyzet árulkodik rólunk, és mégis reményteljes. A hűtlenség csak ott fordulhat elő, ahol már volt szövetségkötés. A mi életünkben – egyéni és gyülekezeti életünkben egyaránt – volt és lesz olyan kötelezettség, amihez hűségesnek kell lennünk. A Megváltó szeretetét, lelkét, kérjük. (…) Adja meg, hogy orcáját felénk fordítsa, s áldást hordozzunk, s nagy nevére dicsőség, miránk pedig áldás térjen nap mint nap” – zárta szavait.

Ezt követően a gyülekezet konfirmandusai egy-egy imával készültek, saját szavaikkal fogalmazták meg, mit jelent számukra a béke. Az istentiszteleten részt vettek a Budapest és környéki kárpátaljai, valamint ukrán testvéreink is. Az alkalom szeretetvendégséggel zárult.

A Magyar Református Szeretetszolgálat a háború kitörésének első napja óta segíti nemcsak a hazánkba érkező menekülőket, hanem a Kárpátalján maradókat is. Az MRSZ ezidáig több mint 1000 tonna adománnyal segített, melyből 600 tonna adományt jutatott el Kárpátaljára. Összesen 29 helyszínen nyújtott állandó ellátást, és több mint 200 ezer embernek segített 4700 önkéntesével.