Tini „móka”

 

Ugrókötél, lépcsőjáró, memóriakártya, tetris, super mário… Csupán két évtized telt el, de sok mai tini még csak hallomásból sem ismeri ezeket a játékokat, pedig nem is olyan rég a 90-es években, még ezek voltak a menő elfoglaltságok a tizenévesek körében.

Hogy mivel vigad ma a tinik többsége? Csupa olyan új, már a 90-es évek kiskamaszai (mai 30+ korosztály) által is kevésbé ismert és használt, okostelefonra letölthető különböző alkalmazásokkal. Mobiltelefon hívás, SMS, MMS, E-mail, Facebook, Twitter, Messenger és társaik szép lassan lehúzhatják a rolót, már ami a tinédzser korosztályt illeti. Ők ugyanis, inkább más szórakoztató alkalmazásokkal töltik a szabadidejüket. Ilyen az Instagram, ahol változatos filteres, photoshoppolt képekkel, egy szempillantás alatt lehet bárkiből bombanő, vagy kisportolt nőcsábász. Aztán tovább folytatódik a sor az online üzenetküldő alkalmazásokkal, melyek mobiltelefonszám alapján működnek, úgy mint a Viber, vagy a WhatsApp, melyek szintén elég népszerűek a tinik körében. Viszont a legnagyobb teret a Snapchat és a legújabb őrület, a TikTok szerezte meg a serdülők életében.

Az előbbi arra való, hogy üzeneteket, képeket, videókat osszunk meg másokkal. Ez még önmagában nem nagy újítás, hiszen a Viber, vagy a Messenger is tudja mindezt, azonban a Snapchat alkalmazásban minden üzenetünk a megnyitását követően 10 másodperc múltán törlődik, így úgymond nem hagyunk digitális lábnyomot magunk után. Ez a tudat vonzó lehet sok önmagát, szexuális identitását, érzelmi stabilitását kereső tizenévesnek, akik így bátran, következmények nélkül próbálgathatják saját és mások határainak feszegetését.

A másik alkalmazás a TikTok, aminek az a lényege, hogy a felhasználók elsősorban olyan videókat tölthetnek fel az oldalra, amelyeken különböző dalokra lehet tátogni.  Eredetileg a TikTok tehát zenei tartalmakra lett kitalálva, ám attól eléggé eltávolodott, így ma már a fiatalok legtöbbször saját elképzeléseik szerint adnak elő dalokat, de bármilyen vicces, vagy szórakoztató dologról készíthető videó, ugyanakkor akadnak olyanok is, melyek sokkoló tartalmúak lehetnek. A legtöbb videó 15 másodperces vagy annál rövidebb, de 60 másodperces videóklipek is előfordulnak.

Ezek tehát dióhéjban azok a „játékok” melyekkel a XXI. század tizenévesei játszanak. Hogy mások -e, mint amikkel szüleik játszottak? Igen, merőben. Hogy jó móka -e? A fiatalok úgy gondolják igen. Mindennek van pozitív és negatív oldala, de hogy valójában ezeknek az alkalmazásoknak milyen hatásai lehetnek a használóik értelmi- érzelmi fejlődésére, azt ki-ki döntse el maga, de én azt gondolom, hogy minden a mértékletességen múlik és ezeknek az alkalmazásoknak a helyes használatán.

kép forrása: pixabay.com