Szupervízió a „Válaszút” program munkatársainak

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, nemcsak kliensei felé érez felelősséget a szolgálat során, hanem a feladatokat végrehajtó munkatársai felé is. Kutatások bizonyítják, hogy a segítő szakmában dolgozókra különösen veszélyes „Burnout” (kiégési szindróma) egyik legjobb megelőzési lehetősége a szupervízió.

Jelen helyzetben – az egyre nagyobb terhet jelentő üzemanyagköltségek idején – rendhagyó módon kellett megszerveznünk az alkalmat, ezért a digitális térben tartottuk meg. Így az Ózdtól távol szolgáló munkatársaink is részt tudtak venni és ezzel kiküszöböltük az utazással járó üzemanyagfogyasztást és az út megtételével elvesztett hasznos munkaidőt.

A kollégák visszajelzése alapján a szupervízió ebben a formában is, hatékony és eredményes volt. Több közös feladatot kellett megcsinálniuk, amelyek erősítették a kollégák között már meglévő kohéziót. Lehetőség nyílt arra is, hogy a munkatársak jobban megismerjék egymást, ez főleg a nem közvetlenül Ózdon dolgozó kollégák esetében volt fontos. Olyan témák is szóba, illetve „kibeszélésre” kerültek, amelyek feszítették a csapatot. Ezek a problémák hosszútávon a hatékonyság rovására mehettek volna, ha nem sikerül azokat feloldani egy ilyen alkalommal.