Serdülőkori kommunikációs zavarok I.

A fiatalabb generáció, a digitális bennszülöttek nemzedéke maximálisan birtokában van a digitális világra vonatkozó ismereteknek, így a megfelelő tudást elvileg át tudja adni az idősebbeknek. A beszélgetések időtartamát nézve, lassúak és hosszadalmasak, ugyanakkor nem túl gyakoriak a fiatalok és az idősebb generáció között.

A Magyarországon jelenleg együtt élő hat generációt a kommunikáció-szegénység jellemzi.  Gyorsan változó, modern világunkban a kommunikáció színterei egyre inkább a virtuális térbe kerülnek át, ahol a fiatalabb generáció teljesen otthon érzi magát, azonban teljesen másképp kommunikálnak, mint személyesen. Ebből is adódik, hogy a kommunikációjukban megjelenik a, hogy nem mondanak, vagy írnak valós dolgokat, illetve gátlásosak is.

A hazugság okai:

  • A serdülőkori krízisek többsége arra vezethető vissza, hogy a vágyak (felnőttség elérése), ill. a lehetőségek nem felelnek meg egymásnak, ezért a fiatalok a vágy szimbolikus kifejezőeszközeihez nyúlnak, mint pl. az alkohol vagy a cigaretta.
  • A másik jelenség a szociális környezet összetartó ereje, amely könnyen meggyengül, ha nincsenek útmutatást és jövőperspektívát nyújtó intézmények, közösségek.
  • A harmadik, megfelelő értékrend sérülése.