Drogprevenciós program

Meghívtuk a drogprevenciós program keretében Berki Rolandot, aki magával hozta egyik társát a felépülésben.

Egy körkérdéssel oldottuk a kezdeti feszengést: „hol lennének, ha ma nem ide jöttek volna”? E kérdés mentén tudatosulhatott, hogy a többség értelmesebben fogja eltölteni ezt az időt itt, mintha alvással, csavargással, haverokkal lenne.

Vendégünk láthatóan felkészült erre és más találkozásra is, mert egy papírra vetett és kidolgozott, felépített szöveg alapján törekedett arra, hogy minden lényeges történést átadjon felépüléséről hallgatóságának.

Az előzményeket – hányatott gyerek- és kamaszkorának – történetét, elkallódását és visszaeséseinek cselekményeit, komoly figyelemmel hallgatták a fiatalok. Fontos tényező volt még talán a hitelesség szempontjából, hogy Roland maga is nehézsorsú, Arlóból származó cigány fiatalember. Sok humorral, mára már gyógyultan beszélt visszaeséseinek küzdelmeiről is és mindarról, amit az alkoholfüggősége révén saját maga, családja, szerettei átéltek. Beszélt arról is, hogy mekkora segítséget kapott különböző ismeretlen jóakaróitól. Őszintén vallott arról is, hogy a jelenben sem könnyű ”tisztán” élni, megmaradni, kitartani a jóban.

A másik vendégünk is beszélt a segítő szervezetről, – Anonym Alkoholisták csoportja Miskolcon – ahol találkoztak. Ő beszélt arról, hogy mennyire fontos ehhez a közösséghez tartozni a felépülés után is.

Ezután Roland kérdésekre válaszolt.

A fiataloktól a végén kértünk visszajelzést, hogy mi az az egy két szó, történés, ami megérintette őket a találkozás nyomán. Nagyon aktívak és komolyak voltak ezek a megszólalások, így már itt is láthatóvá vált, hogy érdekelte, érintette őket és hogy mennyire aktuális a téma.