A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezete és a Magyar Református Szeretetszolgálat többéves együttműködésének keretében idén harmadik alkalommal került megszervezésre a vetőmaggyűjtés a kárpátaljai, nehéz helyzetben lévő gazdálkodók, valamint egyházi intézmények és gyülekezetek támogatására.

A koronavírus-világjárvány egyrészt felerősítette az agrárium szerepét, a biztonságos élelmiszeralapanyag-termelés fontosságát, másrészt még inkább ráirányította a figyelmet az egymás iránti odafigyelés, az adakozás, az önzetlen segítségnyújtás jelentőségére.

Márciusban több mint 5 tonna vetőmag-felajánlás érkezett a NAK Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének tagjaitól, gazdálkodóktól, agrárvállalkozások képviselőitől. Főként a tavaszi kultúrákban szükséges vetőmagadomány érkezett, így kukorica 2 tonna, zöldborsó 2 tonna, napraforgó 1 tonna, lucerna 100 kg,és 6,5 kg kiskerti mag. A vetőmagadományok összértéke mintegy 5 millió forint.

A vetőmagadományokon kívül több mint 1,3 millió forint értékű pénzügyi hozzájárulással is támogatták a Hajdú-Bihar megyei gazdálkodók a kárpátaljai gazdatársakat, így összesen közel 100 adományozó mintegy 6,3 millió Ft értékben támogatta a programot.

A gyűjtés során a gazdálkodók figyelmet fordítottak arra, hogy könnyen szállítható, jó minőségű, fémzárolt vetőmagot juttassanak a kárpátaljai gazdatársak részére. A járvány sajnos megnehezítette az adományozás lebonyolítását, több esetben a betegség, a karantén akadályozta a jólelkű adományozókat. Több településen tapasztaltunk példás összefogást a helyi gazdakörök, kamarai tisztségviselők szervezésében, valamint több nagy agrárvállalat jelentős adománnyal járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez.

Az adományok a Magyar Református Szeretetszolgálat logisztikai központjában gyűltek össze, ahol a felajánlásokat a Hajdú-Bihar megyei gazdák nevében Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke, valamint Kissné Gyarmati Ágnes, a NAK Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának igazgatója adta át Oláh István kuratóriumi elnök számára. A vetőmagok elszállítása az átadást követő napokban megkezdődik, hogy még a tavaszi időszakban el tudják vetni földjeiken a határon túli gazdálkodók.