Végéhez közeledik a Magyar Református Szeretetszolgálat pénzügyi tudatosságot elősegítő programsorozata, az „Érted a pénzed?”. A Magyar Nemzeti Bank támogatásával megvalósuló tematikus év célkitűzése volt, hogy az ózdi fiatalok jobban kiismerjék magukat a pénzügyi világban, ezáltal tudatosabban gazdálkodjanak és felelősségteljes döntéseket tudjanak meghozni.

 Összesen 100 ózdi gyermek pénzügyi tudatosságát hivatott elősegíteni az „Érted a pénzed?” program. A Magyar Református Szeretetszolgálat a Magyar Nemzeti Bank támogatásával 2021. január 1. és december 31. között szakkörös foglalkozásokat és nyári tematikus táborokat is szervezett a családi pénzügyi gazdálkodás témakörére építve, a legjobban teljesítő diákok pedig ösztöndíjban is részesülhettek.

A projekt során olyan hétköznapi témákkal foglalkoztak a szakemberek és a diákok, mint például a háztartás gazdálkodása, családi költségvetés készítése, a család-idő-munka-pénz kapcsolata, a megtakarítások szerepe, a bruttó és nettó bér közötti különbség, az adózás szabályai vagy a vállalkozói lét előnyei és hátrányai. Az „Érted a pénzed?” program kezdetén tudásfelmérő kérdőívet töltettek ki a Szeretetszolgálat munkatársai a diákokkal, a nyári hónapokban pedig hat turnusban szerveztek háromnapos nyári táborokat a fiatalok számára.

A tábor első két napján a diákok pénzügyi ismereteinek fejlesztése volt az elsődleges cél, melyhez szakmai mentorok, valamint a „Dobj! Dönts! Válassz!” óriás társasjáték is segítségükre volt a fiataloknak. A tábori turnusok zárónapján kikapcsolódásként a Fővárosi Állatkertbe látogattunk el a gyerekekkel, akik közül többen most először jártak Budapesten.”

–  ismertette Bogát Enikő, a program szakmai vezetője.

Szeptembertől 10 alkalomból álló pénzügyi szakkör került megszervezésre a kiválasztott 24 gyermek számára, akik közül a legjobban teljesítők havi 10.000 forintos ösztöndíjban is részesültek. A teljes szakkörös csapat ellátogatott novemberben egy jutalomkirándulásra Budapestre, ahol a MoneyGo pénzügyi szabadtéri programon vehettek részt. A program zárását követően a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai értékelik az év eredményeit, melyek reményeik szerint a fiatalok jövőbeni pénzügyi tudatosságát nagymértékben elősegítették.