Záhony lett az elsődleges segítségnyújtó helyszíne a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, a határátkelőhelyen több ezren menekülnek át Ukrajnából. Budapesten a reggeli óráktól kezdve egészen éjfélik fogadják a menekülőket a Nyugati pályaudvaron, jelenleg a legnagyobb kihívást a szálláshelyek szűkössége jelenti.

A hajnali óráktól kezdve jelen vannak Záhonyban a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei, a kormányzati intézkedésekkel összehangoltan itt nyílik hivatalos segélypontja a reformátusoknak. A helyszínen ásványvizet, teát, szendvicseket osztanak az érkezőknek, valamint az MRSZ-nél regisztrált és nyilvántartott lehetőségeket felkutatva segítséget nyújtanak a rászorulóknak. Sokan vannak, akiknek a személyszállításban kell segítséget nyújtani, míg egyre többen kérelmeznek szálláshelyet is. Február 27-én a délutáni órákig az MRSZ 4,5 millió forint értékű adománnyal segített a záhonyi vasútállomáson, valamint Juhász Márton, az Alapítvány ügyvezető igazgatója személyesen juttatott át tartósélelmiszerekből és higiénés termékekből álló segélyszállítmányt Kárpátaljára.

A környező települések önkormányzataitól és gyülekezeteitől is számos felajánlás érkezett akár egy-egy család, akár nagyobb csoportok befogadására is, azonban hamar betelnek a kapacitások. Az MRSZ saját menedékhellyel Budapesten rendelkezik, az Alagi úton található telephelyét alakította át már csütörtökön a szervezet menedékhellyé. Az átmeneti szálláshely vasárnapra teljesen megtelt – volt olyan család, akiknek az első néhány tagja már csütörtök éjszaka megérkezett, és ma délután tudtak újra találkozni a szeretteikkel, akiknek csak ma sikerült átjutniuk a határon. A szabad kapacitások az MRSZ országos adatbázisa alapján nagyon hamar betelnek, valamint komoly kihívást jelentenek a nagycsaládosok, hiszen viszonylag kevesen tudják vállalni akár 8-10 fő befogadását.

A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársait ma is számos segítő kereste fel a Nyugati pályaudvaron, és gyümölcsöt, gyógyszert, tisztálkodási szereket, üdítőket vittek, melyekből egységcsomagokat tudnak készíteni az önkéntesek és a helyszínen azonnal segíteni. Tartósélelmiszert kizárólag a központi raktárakban tud fogadni a szervezet – Budapesten, Debrecen-Ebesen és a határhoz közeli Gelénesen -, mindhárom helyszínen egész napos ügyeletet tartanak a munkatársak. Adományokkal kapcsolatban minden szükséges információt biztosítanak az adminisztrációs munkatársak a karpataljaert@jobbadni.hu e-mail címen keresztül.

A Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját felajánlásainkkal támogathatjuk mindnyájan az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint banki átutalással a 10702019-85008898-51100005-ös bankszámlaszámon. (A közlemény rovatba kérik beírni: Adomány – Nemzeti Összefogás).

(Fotók: Magyar Református Szeretetszolgálat/Karsa Patrik ; Kalocsai Richárd)