A szomszéd országban humanitárius katasztrófa fenyeget. Ukrajnában polgárháború dúl, ártatlanok életét követelik a harcok, százezrek kényszerülnek elhagyni otthonaikat. Kárpátalján magyar gyerekek maradnak apa nélkül, hisz a családfőket katonának sorolják. Ezért segít az MRSZ!

Ukrajna keleti részén a harcok közvetetten már több mint 5 millió embert és 1,7 millió gyermeket érintenek. A halottak és sérültek száma több ezer és majdnem egy millió ember vált otthontalanná. Ma már egész Ukrajnában, beleértve Kárpátalját is óriási a bizonytalanság és a feszültség. A közszolgáltatások akadoznak, romlik az egészségügyi ellátás. Az infláció folyamatosan nő, a közalkalmazottak nem mindig kapják meg a fizetésüket. Kárpátalján egyre több hadköteles férfit soroznak be.

Az MRSZ 2014 szeptemberében indította a Kárpátaljai Cselekvési Tervét, amely közel 100 millió forint értékben kíván segítséget nyújtani a rászorulóknak 2015 őszéig. A terv szerint folyamatos segítséget kapnak elsősorban a kárpátaljai magyarok, valamint az itt élő rászorultak. A Terv a Kárpátaljai Református Egyházkerülettel egyeztetve valósul meg. A gázhiányra felkészülve tavaly novemberben, például több millió forint értékben szállított az MRSZ vegyes tüzelésű kazánokat a térségbe, és az elmúlt hónapokban heti rendszerességgel alapvető élelmiszereket, egészségügyi felszereléseket, meleg ruhákat is vitt a szeretetszolgálat.

Az MRSZ most újra útnak indul. 2015. február 11-én 2-3 tonna élelmiszert és higiéniás csomagokat, gyógyászati fogyóeszközöket visz Kárpátaljára, egy katonai kórházba Munkácsra, egy árvaházba Tiszakeresztúrra, és a besorozott katonák hátrahagyott családjaihoz több helyre. Február 14-én pedig a második segélyszállítmányt szakképzett orvos csoport is kíséri, ingyenes és teljes körű orvosi vizsgálatot és alapellátást biztosítva olyanoknak, akik jelenleg ehhez nem férnek hozzá.

A Szeretetszolgálat nem hagyja figyelmen kívül a harcoktól sújtott területeken élőket sem: a hónap második felében, az ENSZ koordinációjával, Kelet-Ukrajnába indul, két, a harcoktól alig 50 km-re fekvő menekülttáborba, ahova az ENSZ által jóváhagyott, több millió forint értékű segélyszállítmányt visz (többek között takarókat, kötszereket, hálózsákot, meleg ruhát).

“Megrendítő, ami Ukrajnában történik. Minden tőlük telhetőt megteszünk, hogy segíthessünk bajba jutott keleti szomszédunknak, a kárpátaljai magyarságnak és a nélkülöző, menekülttáborokban élő, családjuktól elszakított ukrajnaiaknak egyaránt.” – mondta el Osgyán Dániel, az MRSZ ügyvezető igazgatója, aki maga is elkíséri az Ukrajnába induló segélykamionokat.

Továbbra is várjuk az adományokat! Nagyon köszönjük!