A Magyar Református Szeretetszolgálat öt éves, komplex digitális program idei tanéve zárult 2023. július 3-án 120 diák részére. A projekt során számtalan területen kísérték a fiatalokat, többek között mentálhigiénés felkészítését, szociális és oktatási mentorálást, valamint pályaorientációs foglalkozásokat biztosított számukra az egyik legnagyobb hazai karitatív szervezet.

Az innovatív, felzárkózást elősegítő projektet 2018-ban indította el a Magyar Református Szeretetszolgálat. Céljuk a leszakadás megállítása, a diákok oktatási rendszerben tartása, az élmény alapú korrepetálás, a képesség- és készségfejlesztés, valamint a személyre szabott mentorálás. A fiatalok sokoldalú pártfogásába kortársaik is becsatlakoztak, hiszen rendszeres Teams találkozók során középiskolások és egyetemisták is segítettek tanulmányi előmenetelüket. A projekt további különlegessége, hogy a karitatív szervezet az intézményrendszeren kívüli, de azzal szorosan együttműködő szolgálatával nem csak az egyénekre, de az őket körülvevő környezeti hatásokra és interakciókra is reagáltak.

A program sikerét jól mutatja, hogy a bevont 120 diák kiemelkedő teljesítménnyel folytatja tanulmányait, életkoruknak megfelelően nyolc tanuló sikeresen fejezte be a szakmunkás képzést, a többiek pedig a következő évben teszik le érettségijüket. A tanévzáró során Főtiszteletű Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület Püspöke köszöntését követően Caramel motiválta a tanulókat a további sikerekre, valamint koncertet is adott nekik.

„Az öt év során mindenben a fiatalok mellett álltunk, amiben csak tudtunk. A projekt elnevezése is jól mutatja (Válaszút – Komplex digitális program a sikeres életpályáért), hogy milyen sokszínű szolgálatunk van Ózdon és térségében. Az olyan jól ismert módszertanokat, mint a drogprevenció, agresszió csökkentése, kompetenciák fejlesztése új köntösben jelent meg a robotika és 3D nyomtatás, valamint motivációs utazások beépítésével. Mindez sikerrel járult hozzá a munkaerő-piaci elhelyezkedéshez, a gazdaságilag önálló élet megtervezéséhez és megvalósításához.” – mondta el Bakos Zsuzsanna, a projekt szakmai vezetője.

A programban résztvevő diákok kísérést a zárást követően is folyamatosan végzi a Magyar Református Szeretetszolgálat. Céljuk, hogy a létrehozott támogató háttérre ezután is számíthassanak a diákok, és továbbra is segíthessék útjukat.

A Válaszút program az EFOP-5.2.1-17-2017-00011 kódszámú projekt keretein belül valósul meg.

A Szeretetszolgálat 1358-as adományvonalának felhívásával most Ön is hozzájárulhat 500 Forinttal a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózásához. Online támogatási lehetőség: adomany.jobbadni.hu. Ezeken kívül a szervezet CIB banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 bankszámlaszámára történő utalással is segíthetnek.