Vízköddel oltó berendezéssel rendelkező quadokkal, hőkamerával felszerelt drónnal és alpintechnikai eszközökkel bővülhetett a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportjának eszköztára. A MOL – Új Európa Alapítvány, valamint a Fortrex Zrt. felajánlásából megvásárolt mentési eszközökkel a jövőben még hatékonyabban és professzionálisabban segítheti a szervezet a Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkáját.

 A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány a hazai és határon túli segítségnyújtás mellett az elmúlt másfél évtizedben több alkalommal segített világszerte az alapítvány önkéntes orvoscsoportjával természeti- és humanitárius katasztrófák során is. A szeretetszolgálat 2019-ben újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: ebben az évben jött létre a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportja, amely hazai bevetései során aktívan segíti a Katasztrófavédelem munkáját, legyen szó viharok okozta kárelhárításról, önkéntes tűzoltó egyesületként végzett segítő szolgálatról, eltűnt emberek kereséséről, valamint a csapat tagjai mentőkutyáikkal együtt segítettek idén februárban a törökországi földrengés túlélőinek felkutatásában is.

Idén nyáron két támogató szervezet – a MOL-Új Európa Alapítvány, valamint a Fortrex Zrt. – felajánlásának köszönhetően közel 32 millió forint értékben bővíthette eszközparkját a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportja, melyből vízköddel oltó rendszerekkel rendelkező quadokat, hőkamerával felszerelt drónt, valamin alpintechnikai mentőeszközöket vásárolt az önkéntes egyesület, melyeket 2023. augusztus 29-én mutattak be Debrecenben az egyházi és városi vezetők, valamint a Katasztrófavédelmi Igazgatóság meghívott vendégeinek. A bemutató leglátványosabb részét egy mentési gyakorlat jelentette: több mint 15 méteres magasságból hozta le a bajnoki címmel is rendelkező alpintechnikus önkéntesünk egy kutató-mentő társát, aki az eljátszott szituáció szerint viharkár elhárítása közben láncfűrésszel a saját karját is megsebesítette, így vérzéscsillapítás, kötözés előzte meg a fáról történő lehozatalt.

A látottak után dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke méltatta az MRSZ Kutató-Mentőcsapatának munkáját, akik meglátása szerint sokat tesznek azért, hogy az egyház kinyújtott karjaként ne csak a bajba jutott emberek lelkét, hanem szó szerint az életüket is megmentsék. Isten áldását kérte a csoport szolgálatára, hogy a jövőben nagy hozzáértéssel, sok gyakorlással, elengedő fizikai és lelki erővel tudjanak minél többeknek segíteni. Debrecen város polgármestereként dr. Papp László büszkén emlékezett vissza arra, amikor a februári törökországi földrengés során a debreceni önkéntesekből álló csapat szolgálata és áldozatkészsége sokak számára ismertté válhatott. „Elképzelni sem tudjuk, hogy milyen érzés lehet az, amikor egy katasztrófa során a teljes reménytelenséggel kell valakinek szembesülnie. Úgy gondolom, hogy ha ebben a kilátástalan helyzetben tudunk segítő kezet nyújtani, az a világ legcsodálatosabb érzése. Hála és köszönet illeti a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoport önkéntes tagjainak szolgálatát, akik sok esetben a saját életüket is kockáztatják azért, hogy a bajbajutottak számára segítséget és reményt nyújtsanak” – fogalmazott dr. Papp László.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében Szeifert Imre megbízott polgári védelmi főfelügyelő a vonulások számával érzékeltette, hogy az elmúlt években miként vált egyre jelentősebbé az MRSZ Kutató-Mentőcsoportjának jelenléte a térségben: míg 2021-ben 11, 2022-ben 62, addig 2023-ban augusztus közepéig már 106 esetben segítették a Katasztrófavédelem munkáját, legyen szó viharkárok vagy vízkárok elhárításáról vagy tűzoltásban nyújtott segítségről.

A rendezvény házigazdájaként Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója egy indián történettel illusztrálta a csoport munkáját. A történet szerint egy kisfiú odament indián édesapjához, és elmesélte neki: úgy érzi, a lelkében két farkas küzd egymással. A gonoszság farkasa önző, másokat eltipró, míg a jó farkas segítő, önzetlen csapatjátékos. „Megkérdezte utána az édesapját, hogy melyik farkas fog győzni? Ő pedig bölcsen ennyit válaszolt: az, amelyiket táplálod. A mi történetünkben azonban az a legjobb, hogy nemcsak azt tudjuk, hogy melyik farkas fog győzni, hanem ahogy a mesékben lenni szokott, a mi farkasunk mellett ott a bárány, az Isten Báránya, aki vezet minket az úton, ahol az önzetlenség, odaadás, támogatás kerekedhet felül.”

Az Alapítvány ügyvezető igazgatója megköszönte a támogató MOL – Új Európa Alapítvány, valamint a Fortrex Zrt. nagylelkű felajánlását, és kifejezte reményét azt illetően, hogy a jövőben újabb önkéntes tagok csatlakoznak az MRSZ Kutató-Mentőcsapatába.

Kívánjuk, hogy Isten gazdag áldása kísérje Kutató-Mentőcsapatunk szolgálatát, hogy szükség esetén még sok bajbajutott embertársunk számára nyújthassanak segítséget, reményt és példát!