Ismét Kárpátalján segített a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ): Dercenben, Balazséron, Nagyberegben és nyolc másik kárpátaljai településen liszttel, száraztésztával, konzervvel, teával, kakaóval, tisztító- és tisztálkodószerekkel, összesen 10 tonna adománnyal támogattuk a helyiek mindennapjait.

A Kelet-Ukrajnában zajló katonai, politikai konfliktus miatt egész Ukrajnában, beleértve Kárpátalját is, óriási a bizonytalanság és a feszültség. A közszolgáltatások akadoznak, romlik az egészségügyi ellátás. A családok gyakran alapvető élelmiszereket, tisztálkodó szereket nélkülöznek.

Az MRSZ ezért is folytatja a  Kárpátalján megkezdett munkát, és január közepén újra a térségben járt. 3 millió forint értékben támogattuk a szociálisan rászorulóknak meleg ételt biztosító ingyenkonyhákat, és közel kétmillió forintot adtunk át intézmények fenntartására. 300.000 forinttal segítettük a beregszászi Bethlen Gábor Gimnáziumot. A mostani adományozói körúthoz 2,2 millió forinttal a Budapest-Déli Református Egyházmegye járult hozzá.

„Csodálatos élmény volt, hogy épp úton voltunk az ingyenkonyháknak szánt támogatással, amikor kétségbeesve hívott az egyik intézmény üzemeltetője, hogy ha legközelebb nem viszünk támogatást, be kell zárniuk. Óriási megkönnyebbüléssel reagált, amikor mondtam, hogy pár óra múlva ott lesz a segítség“ – mondta Pál Sándor, a szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke.

 

Az MRSZ 2016-ban rendszeresen visz majd segítséget a térségbe.