Árvaháznak, idősotthonnak és gyülekezetek rászoruló családjainak is jutott abból a több mint 3 millió forint értékű adományból, amelyet 2022. november 22-én juttatott el Erdélybe a Magyar Református Szeretetszolgálat.

 A Magyar Református Szeretetszolgálat 2006-os fennállása óta évente több tízezer rászoruló család, gyermek és idős testvér számára nyújt segítséget, legyen szó akár tárgyi adományokról vagy szociális-fejlesztési programokról. Az alapítvány szolgálatában meghatározó szerepet játszik a határon túli testvérek támogatása, ezért rendszeresen juttat adományokat a szervezet Kárpátaljára, Erdélybe, valamint a felvidéki és délvidéki területekre.

Az adventi időszak küszöbén a Magyar Református Szeretetszolgálat erdélyi adománykörútra indult, hogy árva gyermekek, nélkülözésben élő családok és idős betegek számára is juttasson támogatást. Az MRSZ munkatársai közel 1 tonna gyorssegéllyel támogatták a szilágylellei Fundația Caritativ Creștin Oikodomos szolgálatát, ezt követően pedig 14 református gyülekezet jelzése alapján nélkülöző családokhoz és idősekhez vittek tartósélelmiszerekből, ruhaneműkből, valamint tisztító- és tisztálkodási szerekből álló adománycsomagot. A közel 100 darab egységcsomagot Csíkfalva, Nyárádszentmárton, Nyárádremete, Nyárádköszvényes, Jobbágyfalva, Búzaháza, Vármező, Mikháza, Deményháza, Vadad, Iszló, Ehed, Székelyhodos és Jobbágytelke településeken adták át a rászorulóknak.

Az erdélyi családokkal történő személyes találkozás után diakóniai és szociális intézményekhez is juttatott adományt a Magyar Református Szeretetszolgálat. A Nyárádszeredai Diakóniai Osztályhoz higiénés termékek érkeztek mintegy félmillió forint értékben, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület fenntartásában működő élesdi Kajántó Mária Gyermek- és Ifjúsági Otthonban élő árváknak pedig 400 kilónyi tartós élelmiszerrel, édességgel, illetve tisztító- és tisztálkodási termékekkel segíthetett a karitatív szervezet, melyeket Balla Júlia, a Kajántó Mária Gyermek-és Ifjúsági Otthon intézményvezetője és Vinczéné Pálfi Judit lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület missziói-előadó tanácsosa vettek át. A biharfélegyházi Életfája Idősotthonnak ruhaneműk, élelmiszerek és tisztítószerek, míg a Nagyváradi Roma Gyermek-Foglalkoztató Központnak 300 kg játék, édesség, keksz, tisztítószerek és higiéniás termékek jutottak. A nap során átadott tárgyi adományok összértéke meghaladja a 3,2 millió forintot.

A Magyar Református Szeretetszolgálat a jövőben is szívügyének és kiemelt feladatának tekinti, hogy az erdélyi keresztyén testvéreket is rendszeresen támogassa adományaival.

Az adományok célba juttatását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.