2019. augusztus 30-án Beregszászon Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke, valamint Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatója szerződést írt alá 15.000 euró összegű adomány átadásáról. A közel ötmillió forintnyi adományt a holland Stichting Kinderen in Nood támogatásával juttatja el a Magyar Református Szeretetszolgálat kárpátaljai testvéreinek, mely összeggel a Nefelejcs – Fogyatékkal élő gyerekek rehabilitációs központjának fejlesztését és bővítését támogatását segítjük elő.

A Kárpátaljai Keresztyén Diakóniai Jótékonysági Alapítványt kerekes székekkel és járókeretekkel segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat, valamint a sajtótájékoztató keretén belül számoltak be a kárpátaljai nyári gyermektáborok élményeiről és eredményeiről a táborvezetők, melyeken 150 kisgyermek nyári táboroztatását finanszírozta a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány.

A Nefelejcs Rehabilitációs Központ számára bicikliket, higiéniai felszereléseket és téli ruházati adományt is adtunk át.

Másnap tovább folytattuk utunkat, és Nagydobronyba látogattunk. Az 1995-ben létrehozott Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon árva, félárva vagy mélyszegénységben élő, egészséges vagy fogyatékkal élő kisgyermekek számára nyújt menedéket, vallási és nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül. Az intézményben jelenleg 69 kislány tölti mindennapjait, akik számára ez a hely jelenti a biztonságot és a reményt egy jobb életre. Az épület elavult fűtési rendszerének korszerűsítése elengedhetetlenné vált, ezért tavasz végén országos adománygyűjtést hirdetett a Magyar Református Szeretetszolgálat, hogy az otthon melege biztosítva lehessen a téli hónapokban.

Augusztus 31-én került aláírásra a szerződés az 1,2 millió forint összegű adományról, valamint egyéb tárgyi adományokkal is segítette a Szeretetszolgálat az intézmény életét: higiéniai felszerelésekkel, iskolatáskákkal és tanszerekkel, biciklikkel, valamint minden kislány számára 1-1 téli csizmával készültünk.

Hálájuk jeléül az otthon lakói műsorral készültek számunkra, de talán a legnagyobb örömet mindannyiunk számára az okozta, amikor megláttuk szemükben az örömet, boldogságot, és mosoly ült ki arcukra. Érezhettük, hogy jelmondatunk valósággá vált: Reményt adunk!

Fotó: Neményi Márton