Tízezer arcvédőpajzzsal segíti a koronavírus elleni védekezést a Magyar Református Szeretetszolgálat. A védőfelszerelésekből a Bethesda Gyermekkórházat, a Magyar Református Egyház Diakóniai Irodáját, hazai, kárpátaljai és erdélyi egészségügyi és szociális intézményeket támogat a Szeretetszolgálat, de az öt nagy karitatív szervezet számára is juttat belőlük. 

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány a veszélyhelyzet kihirdetése óta segíti a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került családokat, szociális intézményeket. Mindemellett kiemelt figyelmet fordít az egészségügyben és a szociális szférában tevékenykedő dolgozók védelmének támogatására is. Ennek érdekében tízezer darab arcvédő pajzsot gyártott és szerzett be a az alapítvány.  Az arcpajzs hasznossága abban rejlik, hogy a maszk elé felvéve egy plusz védelmet ad a cseppfertőzéssel szemben, ha például egy beteg orvosa előtt vagy egy ellátott szociális gondozója előtte köhögne. Védi az egész arcot és a fület is, meggátolja a szájmaszk külső átnedvesedését, valamint megakadályozza, hogy az ember óhatatlanul hozzáérjen az arcához vagy szeméhez.

A Magyar Református Szeretetszolgálat az elkészült arcpajzsokkal a Bethesda Gyermekkórházat, a Magyar Református Egyház Diakóniai Irodáját, hazai egészségügyi és szociális intézményeket, valamint erdélyi és kárpátaljai intézményeket is támogat.

„A jelenlegi rendkívüli helyzet csak összefogással kezelhető hatékonyan, ezért Szeretetszolgálatunk a többi hazai karitatív szervezet – a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász és a Magyar Vöröskereszt –  számára felajánl 500-500 darab arcvédő pajzsot, hogy ők is segíthessék a látókörükben lévő intézményeket, dolgozókat” – jelentette be Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója a Bethesda Kórház udvarán tartott sajtótájékoztatón.

A most bejelentett adomány összértéke meghaladja a hárommillió forintot. Az arcpajzsok gyártásának lehetőségét részben a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács támogatása tette lehetővé a Szeretetszolgálat számára, az előkészítésüket és az alapanyagok gyártását pedig az őrbottyáni Helvid Kft. tette lehetővé.

„Reméljük, hogy ezek az arcvédő eszközök további hasznos segítséget jelentenek a koronavírus elleni védekezésben. Fontos, hogy ezeket a maszkokat magyar munkahelyeken, magyar munkavállalók készítették, ezzel is támogatva hazánk gazdaságát” – hangsúlyozta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke.

MTI/Illyés Tibor

A Bethesda Gyermekkórházhoz kerülő maszkokat dr. Velkey György főigazgató vette át, míg a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodája számára biztosított pajzsokat Beszterczey András irodavezető juttatja el a Diakóniai Iroda intézményei számára.

Mint ismeretes a Magyar Református Szeretetszolgálat március 18-án krízisalapot hozott létre, melybe továbbra is várja az adományokat az adomany.jobbadni.hu felületen vagy a CIB 10702019-85008898-51100005 (közlemény: „Összefogás az újrakezdésért”) bankszámlaszámán. A Magyar Református Szeretetszolgálat csatlakozott a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács közös adománygyűjtő felhívásához is. A 1357-es Nemzeti Összefogás Vonalának tárcsázásával mindenki 500 forinttal járul hozzá a hat nagy karitatív szervezet veszélyhelyzetben végzett munkájához. Míg a tárgyi adományokat, az önkéntes munkával, szolgáltatásokkal kapcsolatos felajánlásokat a segitunkegymasnak.hu oldalon lehet megtenni.