Tizenhatodik alkalommal hirdeti meg Szeretethíd címmel Kárpát-medencei önkéntes programját a Magyar Református Szeretetszolgálat. A felhíváshoz tizenötezren csatlakoztak, melynek köszönhetően több száz helyszínen szépülnek meg a hétvége folyamán templomok, játszóterek, szociális intézmények, miközben több önkéntes csoport a menekültek megsegítésére vagy az állatvédelemre helyezte a hangsúlyt. A program központi megnyitóját a Vakok Állami Intézete Budapest Fehér Bot Otthonában tartották, ahol aromakertet hoztak létre az önkéntesek a látássérültek örömére.

A „Szeretethíd – Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok” a Magyar Református Szeretetszolgálat egyik legnagyszabásúbb programja, mely 2009-es indulása óta már több tízezer embert szólított meg önkéntes tevékenység végzésére idehaza és a környező országok magyarok lakta településein. Az idei felhíváshoz tizenötezer önkéntes csatlakozott, akik közel 400 helyszínen végeznek önkéntes szolgálatot egy időben. A jelentkezők egyharmada határon túli településről regisztrált, így Kárpátalján, Erdélyben, a Felvidéken és a Délvidéken is épülhet a Szeretethíd.

A Szeretethíd különlegessége, hogy minden csoport saját magának jelölheti ki azt a tevékenységet, amivel meglátása szerint a legtöbbet segíthet önkéntesként a környezetében élőknek. Az idei jelentkezők több mint fele a környezetvédelemre helyezte a fókuszt, ennek köszönhetően több mint kétszáz településen végeznek szemétszedést, gondoznak temetőkerteket vagy virágosítanak közparkokat az önkéntesek. Másik leggyakoribb vállalás a szociális vonatkozású feladatok végzése, melynek keretében időseket látogatnak, menekültekkel közös programot szerveznek vagy beteg gyermekeket látogatnak az önkéntesek. Egészen új szolgálati területként jelentkezett, hogy a Szeretethíd keretében idén több csoport is az állatvédelemre koncentrált, és menhelyi kutyákat sétáltatnak, madárodúkat készítenek vagy éppen a Veresegyházi Medveotthon környezetét szépítik meg.

A program központi megnyitójára Budapesten a Vakok Állami Intézete Fehér Bot Otthonában került sor, ahol a Szeretetszolgálat munkatársi önkéntes közössége egy aromakertet hozott létre a látássérültek számára. A Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke, dr. Czibere Károly köszöntőjében kiemelte, hogy az egyház és gyülekezetek számára is fontos, hogy ne csak befelé forduljunk, hanem kifelé nyissunk és nyújtsunk segítő kezet. „Akkor vagyunk hitelesek, ha meglátjuk a gyülekezeten kívül élő segítségre szorulókat, és meglátjuk a frontvonalakat, amelyeket át kell lépnünk. Ez az elmúlt két évben, azon belül az elmúlt három hónapban még inkább aktuálissá vált, és habár nem szeretjük átlépni ezeket a kényelmi zónákat, de nekünk a kezünket kell nyújtanunk mások felé, nem zárkózhatunk be.”

A Szeretethíd idei fővédnökeként Harangozó László, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke a szeretet legfőbb tulajdonságáról szólt az önkénteseknek:

Az igazi szeretet lényege, hogy adni tudok a másiknak, méghozzá magamat tudom adni: a figyelmemet, az odafordulásomat, az időmet, az együttérzésemet. A Szeretethíd lényege ebben áll, hogy azt adom a közösségemnek, amire szüksége van a másiknak. Isten a szeretetét abban mutatta meg számunkra, hogy a Fiát adta nekünk, ezért cserébe pedig csak annyit kér tőlünk, hogy fogadjuk be Őt az életünkbe és a szeretet útján járjunk életünk minden napján.

A Vakok Állami Intézete fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság képviseletében Cséplőné Gönczi Veronika főigazgató kifejtette: aki részese a Szeretethídnak, az megtapasztalhatja, hogy ilyenkor nemcsak ad, hanem kap is valamit. „Ezeken az alkalmakon választ kaphatunk arra, hogy miért is fontos ez a munka, amit végzünk. A szociális szférában dolgozóknál előfordul, hogy felmerülnek bennünk kérdések, hogy van-e haszna az erőfeszítéseinknek, a szolgálatunknak, de ezeken az alkalmakon személyesen is láthatjuk munkánk gyümölcsét és hozadékát.”

A Szeretethíd – Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok szombaton országszerte tovább folytatódnak több ezer önkéntes szolgálatával.