Tizenkétezren csatlakoztak idén a Magyar Református Szeretetszolgálat legnagyobb önkéntes programjához. A 14. Szeretethíd keretében Kárpát-medence-szerte több száz templom, játszótér és közpark szépül meg május 20-21-én, de több önkéntes csoport a háború elől menekülőket segíti szendvicsekkel vagy gyermekprogramokkal.

A „Szeretethíd – Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok” a Magyar Református Szeretetszolgálat egyik legnagyszabásúbb programja, mely 2009-es indulása óta már több tízezer embert szólított meg önkéntes tevékenység végzésére idehaza és a környező országok magyarok lakta településein. A legtöbb csoport ilyenkor környezetét igyekszik az összefogás erejével szebbé tenni, így több tucat játszótér, közpark, templomudvar és temetőkert is megszépült a Szeretethídnak köszönhetően. Másik jellemző segítő tevékenység az idősek, betegek vagy fogyatékkal élők felé történő odafordulás: zenés-verses műsorokkal vagy saját készítésű süteményekkel is megörvendeztették már az önkéntesek az évek során a környezetükben élőket.

A Szeretethíd különlegessége, hogy itt nem előre delegált feladatokra várjuk az önkénteseket, hanem mindenki a saját környezetében kereshet olyan szolgálatot, amin keresztül szeretne tenni valamit a teremtett világért vagy embertársaiért. Az idei programra Kárpát-medence-szerte tizenkétezren jelentkeztek, vagyis 277 csoport egy időben szépít templomkerteket, játszótereket, temetőkerteket, de több gyülekezet vállalta, hogy szendvicseket készítenek a határhoz vagy menekült családokat örvendeztetnek meg műsorukkal.

– foglalta össze Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója péntek délelőtt a Fővárosi Állatkertben, ahol az alapítvány munkatársai tereprendezéssel és füvesítéssel önkénteskedtek.

Az ukrán-orosz háború kirobbanása óta több mint négyezren jelentkeztek önkéntesként a Magyar Református Szeretetszolgálathoz. Sokan a segítőpontokon a személyes ellátásban találták meg helyüket, míg mások tolmácsoláson vagy szálláshely felajánlásán keresztül tapasztalhatták meg az önkéntességben rejlő lélekemelő érzést. A Szeretethíd idei jelmondata éppen ezért lett a Szeretethíd Kárpátaljáért, mert a jelentkezőket arra biztattuk, hogy aki teheti, segítsen önkéntesként a háború elől menekülőknek. A Szeretethíd második napján mi magunk is ezt tesszük, hiszen Debrecenben kárpátaljai családok számára szervezünk egész napos programot kollégáinkkal, hogy néhány pillanatra elfelejthessék az őket körülvevő nehézségeket és bizonytalanságot.” – tette hozzá Juhász Márton.

A Szeretethíd fővárosi megnyitóján részt vett Berkesi Judit sportriporter, az alapítvány Mentő Mackó programjának jószolgálati nagykövete is, aki személyes történetén keresztül érzékeltette, hogy számára mit jelent az önkéntesség.

Nekem az önkéntesség az odafordulást jelenti. Háziállatként szerettem volna egy kaméleont, amiről a legtöbben próbáltak lebeszélni, de miután hozzám került, mindent megadtam neki, törődtem vele, és azt vettem észre, hogy már a kezemben tarthatom és szeret velem lenni. Amikor az anyai szerep mellett háttérbe szorult a kaméleonom, láttam rajta, hogy az élelem, a biztonság önmagában mit sem ér, a törődés és a szeretet az, ami valóban számít. Nekem ez az önkéntesség, és hálás vagyok érte, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat keretet biztosít ahhoz, hogy emberek ezrei együtt tegyenek valami jót.” – foglalta össze a sportriporter.

Szeretethíd programunkat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.