A Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoport önkéntesei az Abádszalóki, Tiszaburai és Tiszaderzsi Református Misszió Egyházközséggel együtt számolja fel az illegális hulladékot a Tisztítsuk meg az országot! program keretében

Megvalósult az Abádszalóki, Tiszaburai és Tiszaderzsi Református Misszió Egyházközség az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében indított „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt 2020. évben megvalósítandó I. üteme! A pályázati konstrukció keretében a kedvezményezett egyházközségek összesen 11 860 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Innovációs- és Technológiai Minisztérium jóvoltából. A támogatói okiratok 2021. március 24-én léptek hatályba, és a projektek május 31-én zárultak.

A projekt célja volt az egyházközségek tulajdonában lévő ingatlanok megtisztítása az illegálisan lerakott hulladékoktól, valamint a természeti értékek és környezeti elemek védelme, környezetszennyezés csökkentése. Az egyházközségek tulajdonában lévő területeken az illegális hulladéklerakók felszámolására igényelt támogatás lehetőséget biztosított arra, hogy a lerakók felszámolására fordított saját költségek kiegészítésre kerüljenek, az éves felszámolás mértéke növekedhessen, az ismét elszaporodó illegális hulladéktelepek ártalmatlanításra-felszámolásra kerüljenek. Sajnos az elmúlt évek alatt tapasztalata az, hogy helyből és a környező településről is sokan hoztak szemetet ide. A települések a Tisza folyó illetve Tisza tónál fekszenek. A környezetben elhelyezett hulladékok hatalmas károkat okoznak az ökoszisztémában, ugyanis több száz év alatt sem bomlanak le. A legnagyobb problémát a szemétben található mérgező anyagok (pl. háztartási vegyszer-maradványok, festékek, gépolaj, hígító, nehézfém) okozzák, melyek éveken át mérgezhetik a talajt. A méreg a talajból a növényekbe jut, majd a növények levelét és terméseit fogyasztó állatok szervezetébe.

A projekt lehetőséget biztosított arra, hogy a területen a lerakók felszámolásra kerüljenek, megakadályozva az újabb illegális hulladéktelepek kialakulását. A megvalósítás helyszíne az érintett egyházközségek parókiái és temetői voltak. A két jellemző, megjelölt lerakói helyszíneken a felszámolást a táj és környezetvédelmi hatásokon túl Tisza közelsége indokolta az elsődleges igényt. A megtisztított területekre – a korábban mentesített területeknek megfelelően – figyelem felhívó, szemetelést tiltó táblák kerültek kihelyezésre. A munkák a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- Mentőcsoportjának önkénteseinek bevonásával valósultak meg, 20 fő önkéntes részvételével. Részükre megfelelő védőruházat és eszközök biztosítva voltak a projekt keretében. A hulladék újraképződésének megakadályozására kamerák kerültek beszerzésre.

A projekt keretében összesen mintegy 280 m3 zöldhulladék, 130 m3 vegyes hulladék és 20 m3 építési hulladék került elszállításra. A munkálatokhoz a projekt keretében különböző eszköz- és szolgáltatásbiztosítások kerültek beszerzésre.

Eszköz:

  • lapát, gereblye, lombseprű, zsák, védőkesztyű, fertőtlenítő folyadék, maszk, védőruha

Rakodó és szállítóeszköz:

  • konténer, konténerszállító, homlokrakodó

A támogatott tevékenység helyszínei:

Projektek megkezdésének dátuma: 2021.03.24

Projektek befejezésének dátuma: 2021.05.31.

Támogatás mértéke: 100 %