Általános és középiskolások jelentkezését várjuk az onkentesmentoralas.hu oldalon, ahol ingyenes online segítséget kapnak azok a diákok, akik javítóvizsgákra készülnek a nyáron.

Az új digitális platform áprilisban kezdte meg működését azzal a céllal, hogy összekösse azokat, akik tanítani szeretnének azokkal, akiknek segítségre van szüksége. A kezdeményezés mögött az ELKH Közgazdaság– és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának Közgazdaság-tudományi Intézete (KRTK-KTI), a hashtag.school és a Magyar Református Szeretetszolgálat tapasztalt szakemberei állnak.

Március közepén az egész országnak hirtelen át kellett állnia digitális oktatásra, ami a tanároknak és a diákoknak egyaránt nagy kihívást jelentett. Az otthoni felkészülés nem minden tanulónak ment zökkenőmentesen. A koronavírus megmutatta, hogy az online tér lehetőség is egyben és sok olyan önkéntes – tanár és nem szakmabeli – van, akik szívesen segítenék a diákokat a tanulásban.

Hogyan működik?

Az onkentesmentoralas.hu oldalra regisztráló önkéntes oktatókat és tanulókat egy a KTI Mechanizmustervezés Lendület kutatócsoportja által kifejlesztett algoritmus rendezi párba. A párok és csoportok kialakításánál a rendelkezésre álló információkból a legoptimálisabb párosítások jönnek létre a diákok tudásszintjéhez, igényeihez igazodva. A létrejött párok és csoportok a #school e-learning rendszerében kezdhetik meg a tanulást. Ez egy zárt, biztonságos online tanulási környezet, amelyben a résztvevők visszajelzései segítik a rendszer megfelelő működését. A mentorok a programban folyamatos technológiai segítséget kapnak. A program humán koordinációját az MRSZ tapasztalt szakemberei biztosítják, akik már korábban is együttműködtek a #school-lal a hátrányos helyzetű diákokat segítő, ózdi Válaszút programban.

Online segítség a javítóvizsgázóknak, lemaradó diákoknak

Az oldal indulása óta számos tanulópár jött létre, akik közösen készültek fel az érettségire vagy épp a tanévzáró dolgozatokra. A tanév végeztével az onkentesmentoralas.hu oldal tanárai hathatós segítséget jelenthetnek azoknak a diákoknak is, akik javítóvizsgára kényszerülnek valamelyik tantárgyból a nyár folyamán. A szeptemberi tanévkezdés előtt sok diáknak fontossá válhat a rendhagyó tavaszi félévben szerzett elmaradások pótlása, a mentorok segítségével történő felzárkózás az alaptárgyakból és idegen nyelvekből egyaránt.

Jelenleg jóval több oktató van a rendszerben, mint diák, így arra buzdítjuk a diákokat és szüleiket, hogy bátran regisztráljanak és használják a www.onkentesmentoralas.hu felületet.

Az elmúlt időszak fényében fontossá vált, hogy a magyar oktatásnak legyen egy erős digitális pedagógiai lába, amire támaszkodhat hasonló helyzetekben és hosszú távon is. Az onkentesmentoralas.hu oldal létrehozóinak célja, hogy a szülők, tanárok támaszkodhassanak egy országos szintű online mentorhálózatra, ahol a diákok segítséget kérhetnek a tanulásban, iskolai feladataik megoldásában és kezelhetőek legyenek az esetleges lemaradások.