Kedd éjszaka megérkezett a földrengés sújtotta Törökországba a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentő csoportja, akik szerdán megkezdték mentési szolgálatukat ellátási helyszínükön. A hét fős csapat munkáját három kereső kutya is segíti a helyszínen, akik mind rendelkeznek nemzetközi minősítéssel. Mindeközben elindította első, mintegy 15 millió forint értékű humanitárius segélyszállítmányát is Törökországba a Magyar Református Szeretetszolgálat a nincstelenné vált túlélők megsegítésére.

Az elmúlt 80 év legnagyobb természeti katasztrófája sújtotta Törökországot és Szíriát, melynek a hivatalos adatok szerint már több, mint 11.000 halálos áldozata van. A 7,8-as erősségű földrengés Törökország déli és középső részét, valamint Szíria észak-nyugati területeit rázta meg, melyeket számos utórengés követett, valamint komoly veszélyt jelent a túlélési esélyekben a fagypont körüli hőmérséklet is. A Magyar Református Szeretetszolgálat tűzoltókból, katasztrófavédelmi szakemberekből álló Kutató-Mentő csapata kedd éjszaka megérkezett Törökországba, szerdán pedig megkezdték mentési szolgálatukat a szír határhoz közeli Mardin városában, mely város szinte teljes egészében összeomlott a földrengésben.

„Szívszorító az, ahogyan a helyszínen folyamatosan kérik a kutyás mentőcsapatunk segítségét, mert nagyon kevés mentőkutya van kint a terepen. Azért van ennek nagy jelentősége, mert a kutyák a rendkívül jó szaglásukkal olyan helyeken is észlelni tudnak túlélőt, ahol adott esetben az ember nem hallja meg a segélykiáltást” – tudósított a helyszínről Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, a csoport operatív vezetője.

A szerdán elindított 15 millió Forint értékű adomány magyar idő szerint 12.20- kor érkezik meg Adanába, ahol a helyi Katasztrófavédelmi Szolgálat (AFAD) azonnal elkezdi a segélyszállítmány elosztását a katasztrófa sújtotta területekre.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportjának szolgálatához bárki hozzájárulhat támogatásával. A karitatív szervezet országos adománygyűjtést hirdetett, a befolyt összegből a további humanitárius segélyszállítmányok biztosítása válik lehetővé a nincstelenné és otthontalanná vált túlélők számára. Az adománygyűjtéshez bárki csatlakozhat online az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, átutalással a Magyar Református Szeretetszolgálat CIB banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 számlaszámán keresztül (közlemény: “Adomány- Földrengés”), valamint a 1358-as adományvonal hívásával 500 forinttal lehet támogatni az MRSZ Kutató-Mentőcsoportjának szolgálatát.