A megállapodás keretében legyártott mackókkal nem csak a gyerekeknek szereznek boldog perceket, de a Szeretetszolgálaton keresztül a rehabilitációs foglalkoztatást is segítik. A három szervezet szombaton, sajtótájékoztató keretében számolt be az együttműködésről.

A Magyar Református Szeretetszolgálat és az Országos Mentőszolgálat „Mackót minden mentőautóba” elnevezésű akciójához 1000 mackót ajánlott fel a Gül Baba Alapítvány, a másik ezerből pedig a Gül Baba Kulturális Központ ajándékboltjában lehet vásárolni, aminek az összegét pedig az alapítvány szintén jótékony célra fordítja.

Szalai István, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója a szombati sajtótájékoztatón elmondta, az alapítvány céljai között szerepel, hogy bemutassa a magyar és a török kultúrát, de figyelmet szentelnek olyan értékekre is mint a bajbajutottak segítése, vagy a nehéz élethelyzetben lévő gyermekek támogatása. Hozzátette, hogy az alapítvány tervei között szerepel, hogy a programot Törökországban is bemutathassák.

Immár két éve működik a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány rehabilitációs foglalkoztatási programja, amelynek célja, hogy az egyre szerteágazóbb szeretetszolgálati munkájukban nagyobb hangsúlyt tudjanak fektetni a foglalkoztatás elősegítésére. Ennek keretében a megváltozott munkaképességű munkavállalók olyan termelőmunkát végezhetnek, amely nem csak hozzájárul az alapítvány jótékonysági munkájához, de lehetőséget kínál a foglalkoztatottaknak, hogy tapasztalataikat felhasználhassák a munkaerőpiacra való visszatéréshez. A mackók gyártása időközben kiemelt projektté nőtte ki magát.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezetője elmondta, az alap ötlet onnét származik, hogy nagyon sok olyan ruhát kapnak, ami nem méltó arra, hogy átadják a rászorulóknak, azonban azokat nem kidobják, hanem inkább mackókat készítenek belőlük. Az elkészült mackókat jótékony célra adják át, míg az Országos Mentőszolgálat számára CE tanúsítvánnyal rendelkező, steril, csírátlanított anyagból készült mackókat készítenek.

A Szeretetszolgálatnak jelenleg 20 ezer mackó elkészítésére van vállalása az Országos Mentőszolgálat felé, amiből eddig 8600 mackót adtak az OMSZ-nek. Ezek a Mentőszolgálat hét regionális központjában már elfoglalták helyüket a mentőautókban.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, éves szinten 1,2 millió esetben segítenek, amiből 45 ezer esetben gyerekeket látnak el. Kiemelte, hogy ezekben az esetekben sem csak a legkorszerűbb technikával kívánnak segíteni, hanem a legnagyobb empátiával is, amihez egy kis pluszt jelentenek a macik és átlendítik őket a fájdalmas stresszel teli perióduson. Hozzátette: Eddig már 2000 gyereknek tudtak segíteni a macikkal, a program pedig olyan sikeres, hogy azok a gyerekek, akik nem először ülnek mentőautóban, már keresik a kis játékokat. Csató Gábor elmondta, hisznek abban, hogy a macik jelképezik azt az empátiát és emberséget, amivel ugyanúgy tudnak segíteni, mint az ellátással.

A mackók szigorú minőség ellenőrzésen estek át és elnyerték a CE tanúsítványt, amely garanciát nyújt arra, hogy biztonságos gyermekjátékot tarthatunk kezünkben. Emellett szintén megkapták a Salva Vita Alapítvány „Segítő Vásárlás” minősítését is, amely olyan minőségi magyar termékekre hívja fel a figyelmet, amelyeket megváltozott munkaképességű emberek készítenek és a vásárlással az ő munkahelyeik megteremtését támogatják.

A program nem áll meg, sőt egyre bővül. Ahhoz, hogy a mackók a lehető legtöbb helyszínre eljuthassanak, fontos, hogy a projekt folytonossága biztosított legyen. A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ezért szívesen fogad minden olyan felajánlást, adományt, ami ezt elősegítheti. Az anyagi támogatás mellett, szabászollók, textil filcek, tépőzárak, cérnák és fonalak adományozása könnyítheti a munkájukat. Ezek mellett kiemelt segítséget jelent számunkra varrógépek felajánlása, amely lehetővé teszi, hogy a kézi varrás helyett a gyártási idő lényegesen megrövidüljön.

Az országban jelenleg három helyszínen folyik a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány rehabilitációs foglalkoztatása. Budapesti székhelyük mellett, elsőként Harsányra és Sarkadra esett a választásuk, hogy munkahely-teremtéssel hozzájárulhassanak a két térségben élő megváltozott munkaképességű személyek összetett rehabilitációs folyamatához.