A Kelet-Ukrajnában zajló katonai, politikai konfliktus miatt ma már egész Ukrajnában, így Kárpátalján is, óriási a bizonytalanság és a feszültség. A közszolgáltatások akadoznak, romlik az egészségügyi ellátás. Az infláció folyamatosan nő, a közalkalmazottak nem mindig kapják meg a fizetésüket. Kárpátalján egyre több hadköteles férfit soroznak be.

Az MRSZ 2014 szeptemberében indította a Kárpátaljai Cselekvési Tervét, melynek keretében több mint 100 millió forint értékben nyújtunk segítséget a rászorulóknak 2015 őszéig. A program során, amely a járások és települések vezetőivel, valamint a Kárpátaljai Református Egyházkerülettel egyeztetve valósul meg, hetente alapvető élelmiszereket, egészségügyi felszereléseket, meleg ruhákat szállítunk a térségbe. Tavaly ősz óta 172 tonna élelmiszert, 25 tonna vetőmagot és gyógyászati fogyóeszközt szállítottunk a legrászorulóbb intézményekbe és családokhoz. Az április 13-i héten 8 tonna élelmiszert viszünk a segélyszervezet kárpátaljai óvodákba és egy gimnázium konyhájára.

Minden felajánlást, segítséget várunk!

A kialakult feszült helyzetben a besorozott családfők távolléte a családok teljes anyagi összeomlását okozhatja. Az otthonmaradt nők és gyermekeik napi szinten nélkülöznek; alapvető élelmiszerek, tisztálkodási szerek hiányoznak a háztartásból, hiszen legtöbbször az egyetlen bevételi forrástól, a családfő keresetétől fosztja meg a hadviselés a családokat. Ezért jelenleg 153 olyan kárpátaljai családot (köztük ukrán anyanyelvűeket) támogatunk, ahonnan a családfőt az ukrán seregbe vitték. A hátrahagyott családtagoknak havonta viszünk tartós élelmiszert.

“Megrendítő, ami Ukrajnában történik. Minden tőlük telhetőt megteszünk, hogy segíthessünk a bajba jutott kárpátaljai magyarságnak és a nélkülöző, ott élő ukrajnaiaknak egyaránt.” – mondta el Osgyán Dániel, az MRSZ ügyvezető igazgatója, aki Pál Sándorral, a szervezet kuratóriumi elnökével együtt elkíséri az Ukrajnába induló segélykamionokat.

Köszönjük a segítséget!