Kerékpáros önkéntesek is segítenek a Magyar Református Szeretetszolgálatnak Debrecenben, hogy a veszélyhelyzet idején minél több rászorulóhoz tudjon gyorssegély csomagokat eljuttatni a szervezet. A Mastiff Cargo a Debreceni Bringakonyha saját tervezésű és gyártású teherszállító kerékpárja, mellyel akár egy mázsa tömegű csomag is szállítható.

Nem mindennapi adományszállítók segítik a Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját a cívisvárosban. A Mastiff Cargo biciklis önkéntesei ajánlották fel szolgálatukat a szervezetnek, hogy hetente egy-egy délelőtt segítenek a tartós élelmiszercsomagok kiszállításában a helyi rászorulók számára. Első útjukra 2020. április 2-án indultak, amikor 21 nehéz helyzetben lévő idős, valamint többgyermekes család számára juttatták el az alapítvány adományait.

Ahogyan Rácz Szabolcs, a Mastiff Cargo műhelyvezető kérdésünkre elárulta, a biciklis szállításnak számos előnye van. Ki lehet kerülni a forgalmi dugókat, ennek köszönhetően sokkal gyorsabb és könnyebb lehet az áruk mozgatása, a parkolás sem okoz gondot, valamint a tankolás költségét is meg lehet spórolni. „A Mastiff két és fél éve indult a Debreceni Bringakonyha gondozásában. Ezek a járművek száz százalékban magyar gyártású teherbiciklik, tavasz folyamán szeretnénk a sorozatgyártást is beindítani. A sofőrön is múlik természetesen, hogy milyen súlyú terméket tud szállítani, de körülbelül 100-150 kilós áru szállítható a kerékpárokon.” – tudatta velünk a műhelyvezető. Az önkéntes jószolgálatban csatlakozott hozzá kollégája, Bencze Norbert adminisztratív és logisztikai munkatársa is, aki a hétköznapokban ételfutárként dolgozik, így szintén nagy rutinnal rendelkezik a biciklis szállítás területén.

A Magyar Református Szeretetszolgálat debreceni irodájában Iszlai Gergely, az alapítvány operatív vezetője avatott be minket, hogy az első körben támogatott 21 rászoruló a helyi gyülekezetek köréből került ki. „Több debreceni lelkipásztor jelezte számunkra, hogy vannak a gyülekezetükben olyan nélkülöző családok vagy idősek, betegek, akiknek nagyon nagy segítséget nyújtana egy-egy csomag. A bringások számára összeállítottunk egy útvonaltervet, és külön útvonalon haladva, terv szerint két-két óra alatt el is tudják juttatni az összes adományt. Természetesen az előírt korlátozásokra most is figyelünk, a biciklis segítők kesztyűben, maszkban szállítják az adományokat, és a támogatottakat előre értesítettük az érkezés időpontjáról. Aki kerülni szeretné a személyes kontaktot, a bejárati ajtó elé letesszük a csomagot, és távolról kísérjük csak figyelemmel, ahogyan átveszi.”- ismertette Iszlai Gergely.

A biciklis kiszállításon kívül természetesen a Magyar Református Szeretetszolgálat saját eszközeivel is végzi az adományok kiszállítását a környék nélkülözői számára.