A Magyar Református Szeretetszolgálat küldöttsége több mint 2 millió forint értékű tartósélelmiszert adományozott 2024. február 27-én a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakói számára. A Kárpátaljára juttatott adomány különlegessége, hogy a termékek saját készítésűek: a Felzárkózó települések programba bevont, leghátrányosabb helyzetű falvak lakóival közösen készültek.

A Magyar Református Szeretetszolgálat legfőbb küldetése, hogy reményt és támogatást nyújtson a rászorulóknak Kárpát-medence-szerte. Az elmúlt években számos szociális-fejlesztési és gazdaságfejlesztési programot indított az Alapítvány annak érdekében, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévők számára hosszú távon is segítséget nyújthasson, támogatva megélhetésüket és csökkentve társadalmi leszakadásukat.

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2019 óta vesz részt a Felzárkózó települések programban. A hosszútávú kormányzati program célja, hogy a 300 leghátrányosabb helyzetű településen élőket támogassa. A Felzárkózó települések program során első lépésként az MRSZ munkatársai egy települési diagnózist állítanak fel, hogy valóban azokon a területeken tudjanak segítséget nyújtani a helyi lakosok számára – legyen szó akár közösségi programokról, gazdaságfejlesztésről vagy alapvető szolgáltatások pótlásáról –, amelyekre leginkább szükségük van. „Jelenleg 34 helyen végzünk szolgálatot a Felzárkózó települések programon keresztül. Igyekszünk saját magunk is létrehozni különböző üzemeket, ezzel segítve a helyi foglalkoztatást és a helyi termelők piacra való jutását, továbbá saját márkás termékeket is készítünk helyi termelőkkel. A jövőbeli célunk az, hogy minden lehetőséget megragadjunk, hogy ezek a termékek eljussanak a legszélesebb közönséghez, így bevételt termelve a helyi közösségeknek, amiből el tudják tartani magukat.” – ismertette a program gazdaságfejlesztési törekvéseit Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese.

Több településen az adott tájra jellemző gyümölcsök és zöldségek feldolgozása vette kezdetét, melyekből a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakói számára 2024. február 24-én összesen 2.800 kg mézet, lekvárt, befőttet, gyümölcsleveket és száraztésztát adományozott az alapítvány több mint 2 millió forint értékben. Az adományok nemcsak a kárpátaljai gyermekek, hanem a termékek készítői számára is fontos üzenetet hordoznak, hiszen bizonyságot tehettek arról, hogy nehéz helyzetük ellenére ők is képesek jót tenni, segíteni, adományozni abból, amit megteremtettek.

A termékek átadásakor Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese és határon túli szolgálatokért felelős lelkipásztora elevenítette fel, hogy a háború kitörése óta különböző területeken is segítséget nyújthatott az Alapítvány Kárpátalján. „Az elmúlt két évben Kárpátalját több tonnányi szárazélelmiszerrel, higiénés felszereléssel, orvostechnikai eszközökkel segítettük, valamint támogattuk az óvóhelyek kialakítását, az idősgondozást és nyári táborokat is szerveztünk a fiataloknak. Ezek nemcsak összefogták a gyermekeket, hanem evangelizációs szerepet is betöltöttek, hiszen a kilátástalanságban a hitbeli megújítás és megerősítés különösen fontos. Ma a nagydobronyi gyermekotthonba különféle saját termékeket hoztunk el, a jövőben pedig három szoba felújítását fogjuk támogatni négymillió forint értékben, így minél több gyermek befogadása valósulhat meg.”

A látogatás közös uzsonnával zárult, ahol az Alapítvány képviselői a gyermekekkel közösen kóstolták meg a Felzárkózó településeken készült termékeket.