Kéthetes, intenzív gyűjtést indít a Magyarországi Református Egyház és a Magyar Református Szeretetszolgálat afgán menekültek megsegítésére a „Tehillim Segítő Kezek” pakisztáni református közösség kezdeményezéséhez csatlakozva. A november 5. és november 19. közötti gyűjtésben kétszáz Pakisztánba menekült afgán család és gyermek támogatása a cél, hogy ha már szülőföldjüket kénytelenek voltak elhagyni, közelebb tudjanak maradni hazájukhoz.

Afganisztán humanitárius válságot él át, csak 2021-ben több mint félmillió ember kényszerült elhagyni otthonát. Az afgán menekültek mintegy háromnegyedét a szomszédos Iránban és Pakisztánban fogadták be, több mint 2,2 millió főt regisztráltak ebben a két országban.

A lakóhelyüket elhagyni kényszerült afgánok az erőszak és a hajléktalanság mellett a szárazsággal és élelmiszerhiánnyal küzdenek, valamint korlátozott az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésük is. Helyzetüket tovább súlyosbítja a közelgő tél, amely a térségben akár mínusz 12 fokos hideget jelenthet.

A „Tehillim Segítő Kezek” célja ezer Pakisztánban élő afgán menekült családnak étel-, menedék- és ruházat biztosítása. Az eddig összegyűlt adományok mintegy 70 család ellátására elegendőek. A cél további 14 millió forintnyi adomány összegyűjtése nemzetközi összefogás keretében, amely további 900 családnak jelentene segítséget. Ennek összegyűjtéséhez kér most nemzetközi összefogást a pakisztáni református közösség.

A Magyarországi Református Egyház és a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik a felhíváshoz. Az egyház és a Szeretetszolgálat A közös adománygyűjtéséhez az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint a Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005 számú bankszámlájára (IBAN: HU67 1070 2019 8500 8898 5110 0005; SWIFT-kód: CIBH HU HB) történő utalással (KÖZLEMÉNY: Afganisztán) lehet csatlakozni.

„Arra kérjük református testvéreinket, hogy hallják meg a Karachi református gyülekezet felhívását és lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá az afgán menekülttáborban fedél nélkül maradt és kétségbeesett emberek megsegítéséhez adományukkal.” – kérte Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat Kuratóriumának elnöke.

A menekülteket segítő szervezet arra kéri támogatóit, hogy hordozzák imádságban a pakisztáni keresztyéneket, köztük a Tehillim Pakisztánt és a karachi református gyülekezetet, hogy Isten óvja és őrizze mindnyájukat, amíg biztonságos hazatérésükre nincs kilátás. Hordozzuk imádságban kinti testvéreinket embert próbáló szolgálatukban, és lehetőségeink szerint adományainkkal is segítsük őket, hogy ezek a családok is megtapasztalják rajtunk keresztül Krisztus szeretetét és könyörületét.

 

Háttér

Karachi és Kvetta – „a pakisztáni mini-Kabul”

Az elmúlt 40 évben Pakisztán több mint egymillió afgánnak adott otthont. Az afgánok a világ egyik legnagyobb menekült-népessége közé tartoznak. Az egyik legnagyobb afgán menekülttábor a Chaman tartomány határán, Kvetta és Karachi városában található. Karachi több mint 300.000 afgán menekültnek ad otthont. A 2021-es tálib hatalomátvétel után Afganisztánban nagyszámú menekülthullám indult el Pakisztán felé a biztonság reményében.

Első Presbiteriánus Egyház Karachiban, az afgánok lakta kerületben

Húsz évvel ezelőtt, 1999-ben, stratégiai okokból az afgán menekülttábor közelében épült fel az első református templom Karachiban. A templomot 2009-ben szentelték fel. Ezzel egyidejűleg épült meg – mintegy az egyház kinyújtott karjaként – a Tehillim Központ, hogy átgondolt stratégia mentén segítse missziót Karachi külvárosában.

Afgán gyermekek veszélyben[1]

Az afgán menekültgyermekek hatalmas veszélynek vannak kitéve, miközben a megélhetésük biztosítására szemetet és rongyot válogatnak szét. A szemét szelektálása már önmagában is veszélyes, de ezek a gyermekek napi szinten találkoznak erőszakkal, és fennáll a veszélye, hogy elrabolják őket, vagy bűncselekményekbe keveredhetnek. A Tehillim Pakisztán ezeknek a nehéz körülmények között felnövő gyermekeknek biztosít élelmiszert és téli ruhát.

[1] https://www.amazon.com/Life-Afghan-Scavenger-Children-Pakistan/dp/3639286812

Fotó: JAVED TANVEER/AFP VIA GETTY IMAGES