Budapesten, Debrecenben, Ózdon, Komáromban és Győrben várja a Magyar Református Szeretetszolgálat a tartósélelmiszereket és a higiéniás eszközöket.

Végre, kakaó!

Pünkösd előtt országos adománygyűjtést szervez a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). Tartósélelmiszereket és higiéniás eszközöket fogadnak a bevásárlóközpontokban felállított gyűjtőpontokon. A kezdeményezésről Lutár Balázzsal az MRSZ szociális programjainak vezetőjével beszélgettünk.

  • Miért van szükség egy országos adománygyűjtő akcióra?

A Magyar Református Szeretetszolgálatra az egyházunk és mi magunk is úgy tekintünk, mint az egyház kinyújtott kezére. Ez két dolog miatt fontos: szeretnénk minél többekhez eljuttatni az evangélium üzenetét és lehetőségeinkhez képest minél több rászorulón segíteni.

Az emberek számára az alapvető szükségletek biztosítása az elsődleges, ezért is fontos számunkra, hogy élelmiszerrel tudjunk segíteni. Az adománnyal egy-egy cseppnyi szeretetet, reményt viszünk az elesettekhez. Sokszor olyan helyre jut el az adományunk, ahol egyébként semmi nem kerülne a margarinos kenyérre, de az 5000-10000 forint értékű csomag átadása után csillogó szemekkel kiáltanak fel a szülők, a gyermekek: van konzerv, és végre, kakaó! Egy kilakoltatás előtt álló családnál voltam éppen, amikor az édesanya otthon volt négy gyermekével – a 4. még csecsemő volt -, és elmondta nekem, hogy azért imádkozik, hogy a férje, aki rengeteget dolgozik, nehogy leszédüljön a létráról, mert már harmadik napja nem evett, mert minden pénzt igyekeztek megtakarítani az új lakhatás biztosításához. Ilyen helyzetekben valóban életmentő lehet az az adomány, amit támogatóink jóvoltából eljuttathatunk a családoknak.

  • Hogyan képzeljük el az országos akciót, és miként jut el az adomány a rászorulókhoz?

Jelenleg a Szeretetszolgálat fővárosi és regionális irodái környékén vannak adományokat gyűjtő pontjaink, május 13-án és 14-én Budapesten, Debrecenben, Ózdon és Vásárosnaményban várjuk a támogatásokat.  A következő alkalomra szeretnénk bővíteni a helyszíneket.

Hálásak vagyunk azért, hogy országszerte számos önkéntes segíti szervezetünk munkáját, ezt az akciót nem is tudnánk nélkülük lebonyolítani, hiszen a teljes folyamathoz szükségünk van segítségre. A lelkes önkéntesek, munkatársak megszólítják az élelmiszerboltba érkező vásárlókat, összefoglalják a gyűjtés lényegét, majd átadják a szórólapot, melyen szerepel az a lista, hogy milyen adományokat fogadunk el a kijáratnál. Elszállítás után a Szeretetszolgálat raktárában egységcsomagokat készítünk az adományokból, és ezeket juttatjuk el a rászorulókhoz.

  • Kik kaphatnak a most összegyűjtött élelmiszerből?

A www.jobbadni.hu oldalon található egy adománykérelmezési űrlap, ezen keresztül fogadjuk az adománykéréseket. A regionális irodáink, illetve a helyi partnereink (családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, gyülekezet) segítségével megbizonyosodunk arról, hogy a pozitív elbírálásban részesült kérelmezőnek valóban szüksége van a támogatásra. Emellett pedig még olyan családokhoz juttatjuk el az adományokat, akik már más program kapcsán együttműködtek a Szeretetszolgálattal és tudjuk, hogy szükségük van élelmiszerre.

  • Hogyan lehet segíteni a programot?

Szeretettel fogadjuk önkéntesek jelentkezését, akik a gyűjtésben, a helyszínek bővítésében, az egységcsomagok összekészítésében vagy kiszállításában szívesen segítenek- Emellett pedig irodáink és raktáraink folyamatosan várják a felajánlásokat, kérésre szívesen postázunk csekket, lehetőség van online adományozásra a honlapon keresztül, illetve egy hívás is segít, a 1358-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal támogathatják a szeretetszolgálat tevékenységét.

 

 

Az adománygyűjtéskor tartósélelmiszereket és higiéniás eszközöket gyűjtenek. Fontos, hogy csak tartósélelmiszert tudnak fogadni, és olyan árut nem, amely hűtést igényel!

A gyűjtések helyszínei, időpontjai:
Budapest (3 helyszínen a CBA Príma üzlet előtt: Corvin Plaza, Duna Plaza, Újhegy Bevásárlóközpont): május 13-án 15-20 óra között, 14-én 10-20 óra között

Ózd: Alfi 13-án 8-17 óra között, 14-én 8-12 között

Debrecen: Malom Park 13-án 13-19 óra között, 14-én 9-13 óra között

Komárom: Spar Szupermarket (Klapka György u. 69.) 13-án 16-20 óra között, 14-én 9-13 óra között

Győr: Interspar (Fehérvári u.3.) 13-án 16-20 óra között, 14-én 9-13 óra között