A konferencia keretében azokról a kihívásokról beszélgettünk, amelyek a mai fiatalokat érintik, illetve megünnepeltük a francia partnerszervezet, a VISA – Année Diaconale fennállásának 70. jubileumát. A tanácskozás során arról is eszmecserét folytattunk, hogy mit jelent nem turistaként jelen lenni egy országban: tanulni, szolgálni és új képességeket elsajátítani.  Az önkéntes szolgálat segít a pályaválasztás vonatkozásában is. Motiváló tényezőt jelenthet azoknak, akik még nem döntöttek a jövővel kapcsolatos terveikről. Egy-egy bizonyos területen végzett önkéntes szolgálat lehetővé teszi a szakmai készségek fejlesztését vagy egy lehetséges pálya kipróbálását.

Érdekes volt meglátogatni Strasbourgban azt az Lucie Berger iskolát, ahol már 20 éve fogadnak önkénteseket és számos magyar fiatal is itt végezte önkéntes szolgálatát. Az önkénteseket támogató mentor azt a falat és sok-sok képet is megmutatta nekünk, ahol az elmúlt 20 év önkéntesei névvel és arcképpel együtt szerepelnek. Mindenkire emlékeznek és mindenkit számon tartanak.

Találkoztunk azokkal a fiatalokkal is, akik éppen itt és most töltik önkéntes szolgálatukat. Elmondták, hogy a szolgálat számukra jóval több, mint másokon segíteni. Fontos lépcsőfok a felnőtté válás folyamatában, megtanulták egymást elhordozni, megtanulták, hogyan hozzanak döntéseket, oldjanak meg problémákat, megerősödött a saját tetteikért való felelősségvállalásuk is. Hálásak vagyunk minden önkéntes szolgálatért!

Írta: Závodi Emese lelkész (ÖDE)