Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: Üdvözítő született ma nektek...” – kezdte Igei köszöntőjét dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a Nevelőszülői Hálózat debreceni karácsonyi ünnepségén. A Lukács evangéliumában olvasható igevers alapján hívta fel a figyelmet a gyermeki szerep fontosságára: “Az első karácsony egy kisgyermekkel kezdődött. Isten bizonyára sokáig törte a fejét, hogy milyen legyen az eljövetel az apostolok és próféták után. Ekkor juthatott eszébe, hogy elküldi az Ő egyszülött Fiát a világra. De nem úgy küldte el, ahogy a görög mítoszok alapján hinnénk, hanem egy síró kisgyermek képében, ezzel is megerősítve, hogy ne féljünk tőle.

Beszterczey András, a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Irodájának vezetője köszönetet mondott a nevelőszülők egész éves szolgálatáért és a munkatársak áldozatos munkájáért, akik gyakran éjt-nappallá téve dolgoznak azért, hogy segítsék a nevelt gyermekek életét. A családi közösséget egy bölcsőhöz hasonlította: “Ahogy azon gondolkodtam, hogy milyen tárgyak, szimbólumok jutnak eszembe egy gyermek kapcsán, eszembe jutott a bölcső is. A bölcsőről a biztonságra, a nyugalomra asszociálhatunk. Azonban vannak családok, ahol ez a bölcső nem megfelelő helyen van, és így nem tudnak békés közeget nyújtani egy gyermek számára. Jó lenne, ha a Református Nevelőszülői Hálózat egy bölcső tudna lenni, ahol ezek a gyermekek is nyugodtan nevelkedhetnek.” – hangsúlyozta Beszterczey András.

A gyermekek színes műsorral örvendeztették meg társaikat: vers, ének, tánc és gitárjáték is felcsendült a Nagytemplom színpadán. A gyermekek után Miklósi Erzsébet, a Kelet-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat intézményvezetője is méltatta a nevelőszülők szolgálatát, majd a szülőket, munkatársakat, valamint a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő gyermekeket jutalmazták meg.

Miklósi Erzsébet külön köszönetet mondott a Magyar Református Szeretetszolgálat adományaiért, akik 500 cipősdobozba csomagolt karácsonyi ajándékkal lepték meg a kisgyermekeket, valamint a családok számára tartós élelmiszercsomagokkal is segítették a karácsonyi készülődést.